A közösségi médiában nyomuló influenszerek úgy csalják az adót, mintha nem lenne holnap

Az adóhatóság már közel egymillió eurót gyűjtött be a honi internetes médiaszereplőktől.

Hirdetés

Pár napja üzente meg az Országos Adóhatóság (ANAF) a közösségi médiát meglovagoló, szép kis summákat gyűjtögető influenszereknek, hogy hiába bújnak a képernyő mögé, őket is egyenként meglátogatják majd az ellenőrök a következő időszakban. Nem ártott, sőt…

Nyilván szemet szúrt, hogy mifelénk is egyre többen élnek termékek kipróbálásából, reklámokból, Facebook- és Instagram-posztokból, nem is akármilyen életszínvonalon.

Lucian Heiuș, az ANAF vezérigazgatója máris előállt beszédes adattal: kiderült, hogy az eddig ellenőrzött 87 közösségi médiaszereplő közül 56-an nem igazán vették komolyan az adóbevallást, vagy teljesen „megfeledkeztek” róla.

Az ANAF kimatekozta, hogy ezek a vadul gyűjtögető reklámarcok közel egymillió euróval lógnak az államnak, amiből például egy kisebb falu összes utcáját le lehetne aszfaltozni, vagy két utcába vizet lehetne vezetni. Heiuș azt mondja, az ANAF azt tervezi, hogy létrehoz egy külön részleget, amely majd kizárólag az online-felületeken aktív szereplőket figyelik.

Az adóhatóság országos szintű ellenőrzéseiről itt írtunk legutóbb részletesebben.

Hirdetés