Csalók, reszkessetek: vadul gyűjtögeti a be nem fizetett adómilliókat az ANAF

Senki nem menekül, az adóellenőrök hamarosan a Facebookon és az Instagramon nyomuló influenszerekhez is bekopognak.

Hirdetés

Keményen melózik az Országos Adóhatóság (ANAF) július elseje óta, zajlanak a nagyszabású ellenőrzések a magánszemélyek körében, mert hát valahogy mégiscsak be kell foldozni az államkasszán tátongó lyukakat.

Lucian Heiuş, az ANAF vezérigazgatója hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, továbbra is azokat vadásszák, akik

gyanúsan nagy lábon élnek ahhoz képest, hogy minimális jövedelmet vallanak be,

és hát találkoztak is pár „érdekes” esettel. A legnagyobb eltérést a hivatalosan bevallott jövedelem és az ANAF által becsült jövedelem között egy Iași megyei magánszemélynél észlelték.

Szép összegről, 11 millió lejről van szó, de egy bukaresti adóalany is horogra akadt, nála 3,5 milliós különbséget számoltak ki. Csak július folyamán 21,4 millió lejt kapart így össze az adóhatóság.

Lucian Heiuş továbbá bejelentette,

a következő időszakban azok az úgynevezett influenszerek is ajtót kell nyissanak majd az adóellenőröknek,

akik a Facebookos és Instagramos aktivitásuk révén jutnak jövedelemhez, de egyáltalán nem biztos, hogy tisztességesen adóznak utána.

Hirdetés

Az ANAF-vezér kitért arra is, hogy kényszervégrehajtás indult Diana Șoșoacă ellen,

a nagyszájú független szenátor ugyanis 30 ezer euróval lóg az államnak.

A politikus hölgy a rosszul fizető állampolgárok tipikus példája – jegyezte meg Heiuş –, aki ezúttal is csak vádaskodik és ellenségeket vizionál ahelyett, hogy a törvény szerint járna el.

Az adóhatóság egyébként legalább 70 csapattal terepezik, és több mint 500 ezer magánszemélyt akar ellenőrizni, ugyanakkor azokat a cégeket is górcső alá vennék, ahol feketén foglalkoztatnak alkalmazottakat. A témáról legutóbb itt írtunk részletesebben.

Hirdetés