Fotó forrása: ziardehunedoara.ro

A koronavírusban elhunyt áldozatok gyászolóinak átverésével próbálnak hasznot húzni egyes temetkezési cégek

És az is elképzelhető, hogy ebben a kórházi személyzet is kezükre is játszik.

Hirdetés

A járvány előtt is volt már arra példa, hogy egy temetkezési vállalkozót azért csuktak le, mert a mentőszolgálatosok lefizetésével szerzett információkat halálesetekről, így szerezve még több megbízatást. Ugyanakkor nem egyszer hallunk olyan esetekről is, hogy kórházi alkalmazottak előszeretettel ajánlanak a gyászoló családnak szerintük megbízható temetkezési vállalkozót – ezekben az esetekben nem tudhatjuk, hogy milyen érdekek vezérlik őket. Nincs okunk tehát meglepődni azon, hogy a koronavírus-járvány idején is megy az üzletelés a halottakkal. Két esetet ismertetünk, melyek erre engednek következtetni.

Az egyik brassói Covid-kórházban amiatt robbant ki cirkusz, mert egy család nem azt a temetkezési vállalatot bízta meg a holttest átvételével, amelyet a kórházban ajánlottak nekik. Rejtett kamerával rögzítették, amint egy asszisztens köti az ebet a karóhoz: amióta járvány van, cink-koporsóban kell eltemetni a koronavírusban elhunyt áldozatokat. Erre az a bizonyos cég szakosodott, amit ők ajánlottak. A család szerint viszont ez hazugság, az alkalmazottak jutalékot kapnak attól a cégtől, ez áll az egész cirkusz mögött.

Hasonló esetről számolt be a brassói tüdőkórházban elhunyt áldozat lánya is, akinek azt mondták, hogy mihamarabb el kell szállítania az elhunyt édesanyját a kórházból, ennek érdekében pedig ugyanazt a temetkezési vállalatot javasolták. Mind az érintett cég vezetője, mind a kórházi alkalmazottak szerint nem igazak a vádak, és csak a gyászolókon akartak segíteni. A kórház vezetősége mindenesetre belső eljárást indított.

A protokoll szerint a koronavírusban elhunytak testét hermetikusan záródó zsákba kell helyezni, és le kell zárni a koporsót. Egy cink-koporsó ára 1 000 lej körül mozog, tehát kétszerese a hagyományos, fenyőből készült koporsónak. A fertőzöttek temetésére megfelel a hagyományos koporsó is.

Szintén a gyászoló családtagok átveréséről szól egy másik eset is, mely Temes megyében, Lugoson történt. A helyi sajtó beszámolója szerint a városi kórház megállapodást kötött egy temetkezési vállalattal, mely a kórház udvarán, gyakorlatilag egy szemétdombon leparkolt TIR rakterében tárolta az egyik halottat. A családtagok meglepődve vettek tudomást, hogy a cég 1200 lejt kért tőlük azért, mert 14 órán át ott tárolták a holttestet, ráadásul a kegyelet minimális jele nélkül, egy mocskos lepedőbe tekerve helyezték a hermetikus zsákba. Mindezek után még ők háborodtak fel a rokonokra, amiért nem hajlandóak fizetni.

Hirdetés

A Temes megyei közegészségügyi hivatal elismerte, hogy egy TIR rakterében tárolják a halottakat, de ezt törvényes keretek között használják. Ahhoz viszont nem fűztek semmilyen magyarázatot, hogy miért kérnek a hozzátartozóktól 1200 lejt.

Ebből is látszik, egyeseknek ezen nehéz idők közepette is csak azon jár az esze, miként csalhatnak ki még több pénzt a gyászolókból. Legyünk tehát körültekintőek, és ne hagyjuk magunkat átverni!

Hirdetés