A kormány kövesse Magyarország példáját és vezessen be üzemanyagárstopot, különben baj lesz

A közúti fuvarozók kezdenek dühbe jönni, már két számjegyű üzemanyagárakat emlegetnek – az a gond, hogy tőlük függ minden, amit a boltban veszünk.

Hirdetés

A bukaresti kormánynak sürgősen közbe kell lépnie és árplafont kell bevezetnie az üzemanyagok esetében, Magyarországhoz és Szlovéniához hasonlóan, különben tiltakozó akciók jönnek – jelentette be hétfőn a romániai közúti fuvarozók szövetsége, a FORT.

Úgy vélik, az egységes üzemanyagár-plafon az egyetlen módja a benzinkutakon tapasztalható drágulás megállításának. A fuvarozók ugyanis gyanús ügyleteket sejtenek a háttérben: miért emelkednek az árak, miután három hónappal ezelőtt a román kormány arról beszélt, hogy van elegendő kőolajtartalék, vagyis semmi nem indokolná a drágulást?

„Három hónap után szeretnénk megtudni a román állam bármely képviselőjétől, mi a kapcsolat az akkor említett tartalékok és a töltőállomásokon tapasztalható árak között”

– áll a FORT közleményében.

Üdvözlik azt a törvényhozási kezdeményezést, amely 5 százalékra csökkenti a közúti személyszállítási szolgáltatások áfáját, de kérik, hogy az intézkedést mielőbb, sürgősségi kormányrendeletben léptessék életbe, hogy azonnal hatása legyen.

Hirdetés

Ilyen lépések nélkül megbénul nem csak a közúti fuvarozás, hanem minden olyan ágazat, amely tőle függ. A FORT ráadásul úgy értesült, hogy július folyamán a jelenleginél 3 lejjel magasabb üzemanyagárakat függesztenek ki a töltőállomásokon – ez 11 lej körüli benzin- és 12 lej körüli gázolajárakat jelentene.

A FORT bátorítja a közúti fuvarozó cégeket, hogy támogassák a tiltakozó megmozdulásokat, amelyek országszerte esedékesek a töltőállomásokon.

 

Hirdetés