A kormány 700 lejjel szúrja ki a kisnyugdíjasok szemét, hitelmoratóriumot hirdet, és befagyasztja az állami állásokat

Itt az intézkedéscsomag az egyre súlyosabb válság kezelésére. Örülünk, Vincent?

Hirdetés

Marcel Ciolacu, a parasztvakítós állami támogatásokat állandó és fő kampányelemként hasznosító szocdemek (PSD) elnöke a Facebook-oldalán sietett bejelenteni, hogy milyen nagyszerű intézkedéseket hozott az általuk is képviselt torzszülött kormánykoalíció ezekben a nehéz időkben. A kormány mindenesetre elfogadta azt az 1,1 milliárd eurós, Támogatás Romániának elnevezésű csomagot, amellyel a sokféle okból kialakult jelenlegi gazdasági válságot kívánják kezelni.

Ennek az egyik legfontosabb eleme, hogy

9 hónapos hitelmoratóriumot hirdetnek,

azaz ennyi időre elhalaszthatja a bankhitelek törlesztését minden olyan magánszemély és cég, aki/amely „az elmúlt időszak válságai miatt anyagi nehézségekkel küzd”. Hogy ezt milyen kritériumrendszer szerint, és ki fogja megállapítani, az jó kérdés, de a hazai néplelket ismerve bőven lesz, aki kihasználja ezt a lehetőséget.

A közszférában dolgozók megkapják az egységes bérezési törvény szerinti bérkülönbség negyedét,

a 2000 lejnél kevesebbet kapó nyugdíjasok pedig egyszeri 700 lejes támogatásban részesülnek.

Ez is nagyon tipikus válságkezelési megoldás errefelé: adunk egyszer valamennyi (kevés) pénzt a kisnyugdíjasoknak, majd ott hagyjuk őket ugyanúgy a szarban, mint addig.

Egy másik fontos lépés, hogy

befagyasztják az állásokat az állami szférában,

Hirdetés

vagyis nem lehet egy ideig új alkalmazottakat felvenni. Ám mielőtt elkezdene kárörvendeni, hogy legalább egy ideig nem lehet majd újabb rokont „szakembert” alkalmazni a hivatalok átláthatatlan irodalabirintusában, gondoljon bele abba is, hogy ez az intézkedés többek között az állami fenntartású színházakra, kulturális intézményekre (az összes az) is érvényes lesz, így megint az a visszás helyzet áll elő, hogy az uraknak a válságra hivatkozva ismét jó alkalmuk lesz spórolni a kultúrán (– igaz, az emberek zöme erre is nagy ívben tesz).

Szóval a kormány, mint az okos lány, hozott is ajándékot, meg nem is, fel is volt öltözve, meg nem is, el is lopta a költségvetést, meg nem is. De legalább úgy tettek, mintha segítenének.

Még néhány kiegészítő intézkedést is bejelentettek, amelyek közvetlenül nem érintik önt. Az intézkedések július 1-jétől lépnek érvénybe.

Hirdetés