A kimerült orvosok attól tartanak, hogy a felelőtlen tüntetők tovább fokozzák a járványt (VIDEÓval)

Miközben már így sem győzik a munkát, a kórházak hetek óta megteltek, de most is „futószalagon” érkeznek az újabb fertőzöttek.

Hirdetés

A járvány harmadik hullámának tűzvonalában küzdő orvosok egyszerűen nem értik az utóbbi időben dúló megszorításellenes tüntetések résztvevőinek felelőtlenségét. Szerintük az, hogy százak, ezrek – olyanok, akik fel sem fogják, mennyire veszélyes ez a vírus – tüntetnek maszk és távolságtartás nélkül, semmi jóhoz nem vezethet, ellenben jó eséllyel még súlyosbíthatja is a mostani helyzetet, hiszen egyetlen fertőzött tüntető mindenkit megfertőzhet maga körül, azok pedig viszik tovább a kórt családtagjaiknak, ismerőseiknek.

A Digi24 által megszólaltatott egyik orvos azt mondja, a tüntetők nyilván a saját jó fizikai állapotukra és egészséges immunrendszerükre bazíroznak, és nem látják be, hogy felelőtlenségükkel sok idős, gyenge, krónikus betegségben szenvedő embert sodornak veszélyben akiknek ráadásul már nincsen hely a Covid-kórházakban, és ezek intenzív osztályain. Emiatt sok fertőzött a sürgősségi osztályon kénytelen várakozni, sok esetben akár napokat, hátha felszabadul egy hely az említett helyeken. Országszerte jelenleg körülbelül 700-an várnak a sorukra, közülük sokan már most intenzív terápiás ellátásra szorul(ná)nak.

Silvia Nica, az egyik bukaresti sürgősségi kórház főorvosa ráadásul azt mondja, hogy a harmadik hullámban arányaiban sokkal több a súlyos beteg, mint az eleső kettőben: korábban a kórházba szállított súlyosabb esetek 15–20%-a szorult lélegeztetőgépre vagy oxigénmaszkos légzéstámogatásra, de mostanra ez az arány 50%-ra emelkedett.

A megszólaltatott betegek és a hozzátartozóik is azt mondták a Digi24 riporterének, hogy az utcáról nem is lehet elképzelni, milyen szörnyű a helyzet most a kórházakban, ők maguk sem hitték volna, amíg nem látták a saját szemükkel.

Jöjjenek, töltsenek el velünk néhány órát, nézzék meg, hogyan kapkodnak levegő után a súlyos betegek – ezt tanácsolja a riportban az utcán önfeledten tüntetőknek Silvia Nica főorvos.

Hirdetés

A korlátozások persze nagyon rosszak, és ilyen hosszú idő után egyre kellemetlenebbek, érthető hogy sokan elégedetlenek, ám azzal is érdemes tisztában lenni, hogy sokan most is a Covid–19 súlyos formájától szenvednek, és szó szerint az életükért küzdenek, miközben már hely sincs számukra a kórházakban.

Hirdetés