A kérdés, ami mindenkit foglalkoztat: mikor lazítanak a gyeplőn Romániában?

Több európai ország lazít a járványügyi szigorításokon, és bár nálunk még nem tetőzött a pandémia, a szakértő szerint legalább a kevésbé érintett megyék visszatérhetnének fokozatosan a normális kerékvágásba.

Hirdetés

Miközben világszinten a 2,5 millióhoz közelít az igazolt fertőzöttek száma, és a járvány elleni harcnak még közel sincs vége, egyre több ország kormánya lazítja a szigorításokat. Romániában még nem tetőzött a pandémia, a szakértők a következő hétre várják a járványgörbe csúcsát, amikor a fertőzöttek száma valószínűleg eléri a 12-14 ezret. Alexandru Rafila, az Országos Mikrobiológia Társaság elnöke úgy gondolja, itt az ideje, hogy kigondoljunk egy koherens stratégiát a járványügyi korlátozások feloldására és a tevékenységek folytatására.

Rafila a hétvégén arról beszélt, hogy szerinte május közepén már ki kellene engedni a gyerekeket a játszóterekre, mert szükségük van a szabad levegőn való játékra. Az idősek számára pedig ugyanúgy fontos, hogy szabadon sétálhassanak, legalább az esti órákban. A szakértő Spanyolország példájából kiindulva számolta ki, hogy mikor kellene Romániának is lépnie. Az Ibériai-félsziget 2-3 héttel előttünk jár a járvány folyamatában, ezért ha a spanyolok április 27-én feloldják az egyes korlátozásokat, akkor Románia május 15-e körül hozhat hasonló döntést.

A mikrobiológus legutóbbi nyilatkozatában további javaslatokkal állt elő: szerinte az új esetek számának csökkenése mellett a gazdasági szempontokat is érdemes szem előtt tartani, amikor lazítjuk a járványügyi intézkedéseket, főleg azért, mert az egészségügyet is érinti a gazdasági helyzet alakulása. Legalább azokban a megyékben lépni kellene, ahol teljesülnek a korlátozások feloldásának kritériumai. Nyilván ez a kormányon múlik, de ideje egy stratégiát kidolgozni erre, főleg, hogy az Európai Bizottságnak is vannak erre vonatkozó javaslatai, emlékeztet Rafila, aki szerint jelenleg az is problémát jelent, hogy nincs összhang a helyi és a központi döntéshozók között.

Az Európai Unió vezetői egy ütemtervet készítettek a korlátozások feloldására, de ez csak ajánlásnak minősül, mindegyik tagállam maga dönt ebben a kérdésben.

Hirdetés