A jövő héttől már több, mint ezer ukrán diák tanulhat a romániai iskolákban

Egyre többen kérik a felvételüket az oktatási rendszerbe a Romániába menekült kiskorúak közül.

Hirdetés

Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter eddig csak általánosságban beszélt arról, hogy hamarosan ukrán diákokat is felvesznek a romániai iskolákba, de szombaton számokat is mondott. Összefoglalva, a miniszter infói szerint jelenleg:

  • mintegy 79 ezer ukrán menekült döntött úgy, hogy Romániában marad
  • közülük 33 691 kiskorú
  • ebből több mint 24 000 iskolás korú
  • és ha minden kérvényt figyelembe veszünk (és a maradékot is elbírálják), akkor jövő hétre már mintegy 1140 olyan ukrán diák lesz, akik felvételt nyernek a román oktatási rendszerbe

Ehhez természetesen egyeztetni kell az iskolákkal, hiszen ezeknek az új osztályoknak tanterem és felszerelés kell. Ami a technikai felszerelést (például táblagépek) illeti, ezt igyekeznek a tartalék alapokból az iskolák rendelkezésére bocsátani.

A miniszter azt is elmondta, hogy az ország 55 iskolájában körülbelül 200 olyan pedagógus van, akik tudnak ukránul, így az ukrán nebulókat is tanítani tudják majd, emellett az ukrajnai menekültek között is van tucatnyi pedagógus, akiket szintén bevonnának a munkába.

Az oktatási minisztérium egyébként az ukrán egyetemi hallgatók számára is felajánlott korábban ingyenes helyeket – ezekre péntekig körülbelül 20-an jelentkeztek.

Hirdetés