A jólét földje: a legnagyobb romániai nyugdíj összege magasabb, mint amit Donald Trump kap exelnökként

Hiába, fut a szekér.

Hirdetés

Ha egy országban fut a szekér, akkor a jólét szintje is az egekbe hág: mint kiderült, Románia akkora földi Paradicsom, hogy a legmagasabb összegű nyugdíj még az amerikai elnökökét is lepipálja.

Mint ismeretes, Donald Trump helyét szerdán vette át a Fehér Házban Joe Biden, vagyis mostantól Trump nyugdíjas elnöknek minősül.

Ebbéli minőségében évi 221 400 dolláros nyugdíjra jogosult – ez havi lebontásban 18 450 dollárt jelent.

Nem mintha multimilliomos üzletemberként rászorulna, de most nem is ez a lényeg.

Hanem az, hogy ez kevesebb, mint a legmagasabb összegű romániai nyugdíj.

Raluca Turcan munkaügyi miniszter nemrég árulta el, hogy a legnagyobb illetményt kapó romániai nyugdíjas számlájára havonta 78 634 lejt utalnak – márpedig ez átszámolva valamivel több mint 19 600 dollár.

A kedvezményezett pedig korábban az igazságszolgáltatás berkeiben fejtette ki áldásos tevékenységét.

Természetesen ez a pénz nem az általa befizetett nyugdíjjárulék alapján jár neki: ha csak annyit kapna, amennyire ez alapján lenne jogosult, akkor havi 5205 lej ütné a markát.

Hirdetés

Mivel azonban a hatályos törvények alapján a nyugdíjas bírák és ügyészek különleges nyugdíjra jogosultak, az államnak föl kell pótolnia az összeget.

A különleges nyugdíjak intézményét a politikum találta ki, hogy ezzel kötelezze le a bírákat és az ügyészeket.

Persze a pofátlanul magas összegű illetményeket jókora közfelháborodás övezi, de jelen állás szerint nem lehet őket megszüntetni, mivel az alkotmánybíróság eddig minden alkalommal alkotmányellenesnek minősítette azon jogszabályokat, amelyek többek között az alkotmánybírák különleges nyugdíjait is észszerű mértékűre csökkentették volna.

Amúgy tavalyi információk szerint a legmagasabb összegű luxusnyugdíj kedvezményezettje egy volt kommunista ügyész, aki a colibași-i börtön parancsnoka volt.

Márpedig egy ilyen ember mindenképpen fontosabb, mint az Egyesült Államok korábbi elnökei.

Hirdetés