A jó Orban Ludovic hijj, de „keményen beszólt” Orbán Viktornak, a hírhedt földgömb kapcsán

Igen, a történelmi Magyarországot ábrázoló glóbusz szinte kiverte a román fél szemét.

Hirdetés

A történet látszólag egy kétsoros Facebook-bejegyzéssel indul, amelyben Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke sok sikert kíván a végzős diákoknak a történelem érettségi napján. (Oké, sokkal korábban indul, de hosszú lenne itt mindent felsorolni.) A bomba azonban nyilván más miatt robbant: a bejegyzést kísérő fotón egy földgömb látható, rajta a történelmi Magyarországgal.

Gondolhatják, hogy – különös tekintettel a székely autonómia-tervezet körüli politikai hisztire és Klaus Ionopot Iohannis álkisebbségi államelnök magyargyűlölő performanszára – a bejegyzés irtó hamar eljutott a román sajtó fülébe, és onnan nem volt megállás. Egymást érték a cikkek, hogy lám, nem a románok a gonoszok, ők imádják a száz éve Romániába szakadt magyarok leszármazottait, soha egy ujjal hozzájuk nem nyúltak, sőt, annyi jogot adtak nekik, hogy még, de hát…

És naná, hogy a sajtóhiszti eljutott a legmagasabb válságkormányvezéri szintre is. A jó Orban Ludovic miniszterelnök újságírói kérdésre lakonikusan ennyit mondott:

Éhes disznó makkal álmodik.

Jó, a szólás románul kicsit másként hangzik, kábé így: (Éhes) veréb máléval álmodik.

Hirdetés

A magyar miniszterelnök egyébként Ionopot államelnök korábbi vérugató performanszára sem igazán reagált. Fontosabb dolgai akadtak.

Ja, ha valaki alapos cikket szeretne olvasni az ominózus földgömbről, kattintson ide.

Hirdetés