A jó Orban Ludovic hijj, de „keményen beszólt” Orbán Viktornak, a hírhedt földgömb kapcsán

Igen, a történelmi Magyarországot ábrázoló glóbusz szinte kiverte a román fél szemét.

Hirdetés

A történet látszólag egy kétsoros Facebook-bejegyzéssel indul, amelyben Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke sok sikert kíván a végzős diákoknak a történelem érettségi napján. (Oké, sokkal korábban indul, de hosszú lenne itt mindent felsorolni.) A bomba azonban nyilván más miatt robbant: a bejegyzést kísérő fotón egy földgömb látható, rajta a történelmi Magyarországgal.

Gondolhatják, hogy – különös tekintettel a székely autonómia-tervezet körüli politikai hisztire és Klaus Ionopot Iohannis álkisebbségi államelnök magyargyűlölő performanszára – a bejegyzés irtó hamar eljutott a román sajtó fülébe, és onnan nem volt megállás. Egymást érték a cikkek, hogy lám, nem a románok a gonoszok, ők imádják a száz éve Romániába szakadt magyarok leszármazottait, soha egy ujjal hozzájuk nem nyúltak, sőt, annyi jogot adtak nekik, hogy még, de hát…

És naná, hogy a sajtóhiszti eljutott a legmagasabb válságkormányvezéri szintre is. A jó Orban Ludovic miniszterelnök újságírói kérdésre lakonikusan ennyit mondott:

Éhes disznó makkal álmodik.

Jó, a szólás románul kicsit másként hangzik, kábé így: (Éhes) veréb máléval álmodik.

Hirdetés

A magyar miniszterelnök egyébként Ionopot államelnök korábbi vérugató performanszára sem igazán reagált. Fontosabb dolgai akadtak.

Ja, ha valaki alapos cikket szeretne olvasni az ominózus földgömbről, kattintson ide.

56. Az érettségizők történelmet írnak. Hajrá // 56. A historic exam. Good luck!

Közzétette: Orbán Viktor – 2020. május 5., kedd

Hirdetés