A jó hír az, hogy ez már a járvány ötödik hullámának a csúcsa lehet

A rossz az, hogy az oltási kampány továbbra is csigalassúsággal halad.

Hirdetés

Nagyon úgy néz ki, hogy lassan a koronavírus-járvány sokkal fertőzőbb, omikron variáns által okozott ötödik hullámának csúcsún vagyunk: a kutatók szerint ez szűrhető le a járvány adataiból.

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem kutatócsoportja, amely a pandémia alakulását követi nyomon, hétfőn tudatta a jó hírt.

Eszerint elértük az ötödik hullám csúcsát, előrejelzési modelljük szerint pedig

ezen a héten az esetszámok stagnálására vagy akár enyhe csökkenésére is számíthatunk.

Ez egybevág Alexandru Rafila egészségügyi miniszter nyilatkozatával, aki vasárnap este arról beszélt: a jelek szerint elértük az ötödik hullám csúcsát, a héten pedig csökkenésnek indulnak a napi esetszámok.

Ez nagyon jó hír, különösen annak fényében, hogy az oltási kampány továbbra is egy dögrováson levő csiga sebességével halad.

Az oltási kampányért felelős központ hétfői adatai szerint a teljes lakosság 41,8, az 5 év fölöttiek 44,6, míg a 18 év fölöttiek 50,4 százaléka kapott legalább egy oltást.

A vidéki településeken 29,69, a városokban 41,69, a megyei jogú városokban pedig 43,45 százalékos az oltottak aránya.

Hirdetés

A legjobban, 63,81-es átoltottsággal a Temes megyei Újszentes áll, a második a Beszterce-Naszód megyei Szálva (63,31 százalék), a harmadik pedig a Dolj megyei Cârcea község (59,9).

Az első tízben benne van még Temes megyéből Gyüreg (57,82), a Fehér megyei Torockó (67,75) és a Kolozs megyei Körösfő (57,4) is.

Egyébként a napi adatok a kevés vasárnapi teszt miatt a hétfőn megszokotthoz hasonlóan alakultak, 16 958 teszt lett pozitív.

Huszonnégy óra alatt 81-en haltak meg a fertőzés szövődményeiben.

Hirdetés