A járványhír is gyorsan terjed: egy Romániából érkezett gép összes utasát letesztelték Görögországban

Nem totojáztak a görög illetékesek Kréta szigetén.

Hirdetés

Nem könnyű romániai turistának lenni mostanában, hogy az országban ismét megnőtt a fertőzöttek száma: még azok az országok is egyre bizalmatlanabbul méregetik a románokat, amelyek eddig azt közölték, hogy szívesen látják őket turistaként.

Ezt szerdán a saját bőrükön tapasztalták meg egy repülőgép utasai: a gép kolozsvári és bukaresti turistákat szállított Kréta szigetére, ám a felhőtlen mediterrán locsipocsizás rögtön többórás rémálommal indult.

Iráklio repülőterén ugyanis a görög hatóságok se szó, se beszéd, mind a 200 utast beterelték egy nagyjából 50 négyzetméteres helyiségbe, és hamarosan közölték, hogy egytől egyik mindenkin elvégzik a koronavírus-tesztet.

Mindezt annak ellenére, hogy az utasok előzetesen kitöltötték az utazás előtt szükséges online űrlapot, és hogy a görög hatóságok korábban azt mondták: ha lesz is tesztelés, az csupán szúrópróbaszerűen történik majd.

Nos, ehhez képest a romániai turistákat rendőri őrizet mellett jó három órán keresztül várakoztatták eddig tartott, amíg mindenkin elvégezték a tesztet.

Nem ettek senkivel sem kivételt: még a kisgyerekeket is letesztelték.

A hatóságok pedig – amolyan jó balkáni szokás szerint – semmilyen információval nem szolgáltak, sőt az érintettek elmondása szerint a rendőrök meglehetősen agresszívan reagáltak a kérdezősködésre.

Hirdetés

A legszebb az egészben az, hogy az időközben landolt többi gép utasait nem vetették alá ilyen tortúrának.

A romániai turisták szálláshelyéül szolgáló szálloda személyzete is megdöbbent a történtek miatt, ugyanis, mint elmondták, a más országból – Norvégiából, Dániából – érkező turistákat nem ellenőrizték.

Ami rendben is van, a görög idegenforgalmi miniszter ugyanis azt ígérte, hogy még a szúrópróbaszerű tesztek is ritkák lesznek. Arra pedig külön kitért, hogy a romániai turisták tesztelésének kicsi a valószínűsége.

Hát, nem pont így alakult. Úgyhogy mindenki ennek ismeretében induljon Görögországba román útlevéllel.

Hirdetés