A járvány negyedik hulláma miatt Romániában is következik a harmadik oltás és az iskolai oltási kampány

Egy kicsit késve próbálják ellensúlyozni az újabb hullámot.

Hirdetés

Mivel a koronavírus-járvány negyedik hulláma az indiai eredetű delta vírusvariáns egyre gyorsabb terjedése miatt gyakorlatilag már a nyakunkon van, a bukaresti illetékesek is úgy döntöttek végre, hogy valamit tenni is próbálnak ellene.

Ezért aztán Valeriu Gheorghiţă, az oltási kampány koordinátora kedden bejelentette, hogy egyrészt októbertől Romániában is lehet majd kérni az oltás harmadik adagját, másrészt már az új tanév első napjától oltási kampányt indítanak az iskolákban.

Gheorghiţă elmondta,

október elejétől akarják hozzáférhetővé tenni az oltások harmadik dózisát,

ehhez viszont az kell, hogy az Európai Gyógyszerügynökség addig jóváhagyja az EU területén annak alkalmazását.

Ez alapvetően csupán formális döntés, Magyarország például már rég alkalmazza a harmadik oltást,  ám Bukarest ismét csak a stréber diák szerepében akar tetszelegni a brüsszeli illetékesek előtt, súlyos járványveszély ide vagy oda.

A harmadik oltást elsősorban a veszélyeztetett kategóriákba tartozóknak ajánlják. Az immunproblémával küzdőknek, vagyis akik frissen estek át szervátültetésen, daganatos betegek vagy HIV-fertőzöttek, eleve háromdózisú oltást ajánlanak majd, míg a krónikus betegek és a 65 évnél idősebbek a második oltás után hat hónappal kérhetik a harmadikat.

Később aztán – hasonlóan a „klasszikus” oltási kampány menetéhez – mindenki más is igényelheti a harmadik vakcinát.

Eközben már az új tanév első napjától, szeptember 13-ától oltási kampányt indítanak az iskolákban.

A november 15-éig tartó, két hónapos kampány során a diákok mellett azok családtagjait, valamint a pedagógusokat is be akarják oltani, amennyiben igénylik a vakcinát.

Az egyetemeken október elsején indul a szintén két hónapos oltási akció.

Hirdetés

A 12 évnél idősebb korosztálynak egyébként eddig 31 százalékát oltották be, ami 5,28 millió olyan személyt jelent, aki már legalább az első adag oltást megkapta.

A legjobban Bukarest áll, ott 49,4 százalékos az átoltottság. A további sorrend: Kolozs megye (46 százalék), Szeben megye (39), Temes megye (36,3), Konstanca megye (36,5) és Brassó megye (36,3).

Mindez annak fényében meglehetősen lelombozó, hogy az eredeti tervek szerint szeptember elsejére már tízmillió beoltottnak kellett volna lennie.

Octavian Jurma kutató, egészségügyi szakember szerint az oltási kampány katasztrofális kudarcnak tekinthető, amiért a kormány a felelős.

Szerinte Romániában az a helyzet állt elő, hogy az oltások hatékonyságának és fontosságának elmagyarázását célzó kormányzati kampány híján az oltásellenesek és a vírustagadók ostobaságai jutottak el az emberekhez, ezért ilyen kevés a beoltott.

Ilyen körülmények között, ha a mostani, nagyon lassú tempóban folytatódik az oltási kampány, csupán 2023. november 15-ére lesz meg a tízmillió beoltott – vagyis több mint kétéves késéssel az eredeti kormányzati tervekhez képest.

 

Hirdetés