A járvány áldozatainak száma körüli káoszt ugyanaz a funkcionárius okozta, aki nem fizette ki az oltópontok személyzetét

És valószínűleg ezúttal is megússza majd felelősségre vonás nélkül. Tudja, hogy miért?

Hirdetés

Volt korábban az a kellemetlen kis gikszer, hogy két hónapon keresztül nem fizették ki az oltóközpontok személyzetét, mert egy illetékes az egészségügyi minisztériumból elfelejtett kitölteni és továbbítani egy erre vonatkozó dokumentumot.

Ez az illetékes a tárca egészségügyi ellátásért és közegészségügyért felelős főosztályának vezetője, Amalia Șerban volt.

Ráadásul ki sem lehet rúgni a tisztségéből, mert van egy kis joghézag éppen a köztisztviselők felelősségre vonását illetően.

Aztán volt az a másik kellemetlen kis gikszer, hogy nem egyeznek a számok a különböző adatbázisokban a koronavírus-járvány következtében elhunytakat illetően.

Konkrétan március végére a speciális távközlési szolgálat (STS) által üzemeltetett Corona forms adatbázisban hétezerrel kevesebb (24 ezer) haláleset szerepelt, mint az egészségügyi minisztérium által használt alerte.ms.ro adatbázisban (31 ezer).

Az ezzel kapcsolatos kivizsgálás eredményét Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter hétfőn ismertette a parlament előtt, és lényegében az derült ki, hogy az egészségügyi minisztérium egyik bizottsága tehető felelőssé az újabb gikszerért.

Ez pedig nem más, mint a Koordinációs, Értékelési és Előrejelzési Operatív Bizottság (COCEP).

Nem fogja elhinni, de ezt a bizottságot is Amalia Șerban vezeti.

Ennek a bizottságnak (lett volna) a dolga a központosítandó adatok jelentésére vonatkozó eljárások kidolgozása, az adatok ellenőrzése, értékelése, és egységesítése, szóval mindaz, amit nem végzett el.

Hirdetés

Amalia Șerban különben már 2004 óta dolgozik az egészségügyi minisztériumban, 2007 óta ráadásul vezető tisztségeket tölt be. Akárcsak a múltkori, a mostani bakija után sem tudta elérni a sajtó, hogy magyarázatot adjon, miért is van ott, ahol, ha nem végzi a dolgát.

Ioana Mihăilă ugyanazt mondta a parlamenti meghallgatáson, hogy mindent megtesznek azért, hogy fegyelmi eljárás induljon a vétkesek ellen,

kirúgni vagy komolyabban felelősségre vonni azonban vélhetően most sem lehet majd Amalia Șerbant.

A köztisztviselők felelősségre vonását ugyanis csak a fegyelmi bizottság kezdeményezheti, ám az alkotmánybíróság októberben alkotmányellenessé nyilvánította a törvényt, amely alapján a fegyelmi bizottságok megalakultak. Így amíg az illető törvényt korrigálják – és ez hosszadalmas procedúra, különösen a gyilkos bürokrácia és a nemtörődömség országában, azaz nálunk – addig Amalia Șerban maximum még egy írásos figyelmeztetést kaphat arról, hogy ejnye-bejnye, valamint teringettét.

Aztán mehet is vissza a kényelmes irodájába zabot hegyezni.

Hirdetés