Ezért nem lehet kirúgni a minisztériumi tisztviselőt, aki miatt késett az oltópontok személyzetének bére

Nem csak őt: a csodálatos romániai bürokrácia miatt jelenleg senkit sem lehet meneszteni, aki hibázik.

Hirdetés

Mi is beszámoltunk arról, hogy az egészségügyi minisztérium egyik magas rangú tisztviselőjének mulasztása miatt – akinek csak annyi volt a dolga, hogy kitöltsön egy űrlapot és tovább küldje – az országban működő oltópontok személyzete két hónapja nem kapta meg a fizetését.

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter pedig csupán annyit tehetett, hogy határozottan széttárja a karját, és közölje: a hatályos jogszabályok nem engedik meg a köztisztviselő menesztését.

Nos, úgy tűnik, hogy ebben a helyzetben tényleg meg van kötve még a miniszter keze is.

Az ok: egy alkotmánybírósági ítélet és a csodálatosan, az ügymenet megnehezítésében mindig tűpontosan és olajozottan működő romániai bürokrácia.

A súlyos mulasztásért, amely miatt számos oltópont személyzete már azzal fenyegetőzött, hogy nem dolgozik tovább, a minisztérium egészségügyi ellátásért és közegészségügyért felelős főosztályának vezetője, Amalia Șerban (ő látható a képünkön) a felelős.

Nos, egyelőre nem hogy őt, hanem egyetlen más, mulasztást elkövető köztisztviselőt sem lehet kirúgni.

A Köztisztviselők Országos Ügynöksége közölte: október óta nem alkalmazható a vonatkozó törvény, ezért egyetlen köztisztviselőt sem lehet a legsúlyosabb büntetéssel, a szerződése felbontásával sújtani.

Erre ugyanis csakis az illető intézmény – jelen esetben a minisztérium – fegyelmi bizottsága tehet javaslatot.

Igen ám, csakhogy jelenleg egyetlen fegyelmi bizottság sem működhet, mivel az alkotmánybíróság októberben alkotmányellenessé nyilvánította a törvényt, amely alapján a fegyelmi bizottságok megalakultak.

A fegyelmi bizottság nélkül bármely intézmény vezetője legfeljebb írásos megrovásban részesítheti a mulasztó beosztottakat, ez azonban nem sokat ér, már csak azért sem, mert ha az érintett nem követ el több bakit, akkor néhány hónapon belül el is évül.

Az illető menesztésére csakis a fegyelmi bizottság tehet javaslatot, amelyben az intézmény alkalmazottai – jogászok és a hr-osztály képviselői – kapnak helyet, illetve adott esetben a szakszervezet képviselője is.

A mulasztást elkövető alkalmazottnak jogában állt ügyvéd társaságában megjelenni a testület előtt.

Hirdetés

A bizottság egyrészt meghatározott időre – három, hat vagy tizenkét hónap – szóló fizetéslevonásra, vagy a legsúlyosabb esetben az alkalmazott menesztésére tehetett javaslatot.

A végső döntést a fegyelmi bizottság javaslata alapján az intézmény vezetője hozta meg.

Most viszont az a helyzet, hogy a fegyelmi bizottságok összetétele alkotmányellenes, vagyis semmit sem tehetnek.

A közalkalmazottak ügynökségének elnöke elmondta, hogy már létezik egy törvényjavaslat a bizottságok alkotmányossá tételére, de ennek az útja hosszú és bürokratikus.

A módosító javaslatokat már elküldték a fejlesztési és közigazgatási tárcának, ám annak az átfutást követően még további, érintett minisztériumoknak is el kell küldenie véleményezésre. Ezt követően kerül majd a képviselőház elé.

Ez pedig nem holnap lesz.

Addig pedig minden intézmény a polgármesteri hivataloktól a minisztériumokig kénytelen lenyelni, hogy a legdurvább hibákat elkövető alkalmazottak továbbra is a helyükön maradnak.

Legfeljebb majd kapnak egy súlyos, megalázó írásos figyelmeztetést.

Már a teljes fizetésük mellé.

Hirdetés