Fotó: Google Map

A hazudozás ára Suceaván: 52 egészségügyi alkalmazott fertőződött meg a megyei kórházban (FRISSÍTVE)

A kórházat két napig bezárják, fertőtlenítik, majd más megyékből hoznak orvosokat.

Hirdetés

Vasárnap még csak 11 suceavai koronavírus-fertőzött orvosról tájékoztatott a Stratégiai Kommunikációs Csoport, hétfőre ez a szám 18-ra emelkedett, ugyanakkor 9 ápoló tesztje is pozitív lett.

FRISSÍTÉS: Hétfőn délután Nelu Tătaru államtitkár már arról számolt be, hogy a megyei kórház 52 alkalmazottja (orvosok és ápolók) fertőződött meg az új típusú koronavírussal. Az egészségügyi intézményt bezárták, az épületet 48 órán belül fertőtlenítik, ezt követően kizárólag a koronavírusos betegeket fogják ellátni. Az egészségügyi államtitkár szerint a suceavai kórházba más megyékből hoznak majd orvosokat és ápolókat.

A kórház vezetősége közleményt adott ki, melyben azt írják, hogy minden óvintézkedést betartottak, felvásárolták a kereskedelemben megtalálható összes védőfelszerelést. Egyes beszállítók már nem szállítanak, mások felbontották a szerződéseket, mert nem tudták biztosítani a megrendeléseket, főleg azok, akik eleve Kínából szerezték be az árut.

Bár az intézményvezető szerint a kórházban mindvégig voltak védőmaszkok és orvosi köpenyek, az alkalmazottak mégis megfertőződtek. Ez egyrészt annak tudható be, hogy sok olyan esettel volt dolguk, amikor a páciens nem vallotta be, hogy külföldön járt vagy érintkezett olyan személlyel, aki a vörös zónákból érkezett az országba. Másrészt a krónikus felszerelés-hiány is hozzájárult ahhoz, hogy ennyire elterjedt az új koronavírus a kórházban.

Hirdetés

A közleményt azzal a megjegyzéssel zárják, hogy sem a polgárok, sem a kórházak nem tudnak egyedül szembenézni a koronavírus-járvánnyal, ezt a harcot közösen kell megvívni.

Igazuk van, csakhogy úgy nehéz lesz, ha a polgárok továbbra is hazudnak a hatóságoknak és nem veszik komolyan a helyzet súlyosságát.

Hirdetés