A hazai rákos betegek 70 százalékának esélye sincs a sugárkezelésre, emiatt rengetegen halnak meg

Természetesen EU-s szinten nálunk a legnagyobb a betegség halálozási rátája.

Hirdetés

Naponta átlagosan 142 romániai hal meg valamilyen rákbetegségben, ezzel nálunk a legnagyobb a betegség halálozási rátája az egész EU-ban.

A rákbetegek szövetségének elnöke, Cezar Irimia a rák elleni küzdelem világnapján (február 4.) lesújtó adatokkal szórta meg a ditrólázból lábadozó sajtót.

Többek között ilyenekkel: minden 3–4 hazai rákbetegből csak egy kap sugárkezelést, az állami és a magánszférában is olyan kevés lehetőség van ugyanis erre, hogy egyszerűen lehetetlen sorra kerülni. Ez azt jelenti, hogy a betegek közül mindössze 27–30 százaléknak van egyáltalán esélye a gyógyulásra, a többiek kezelés híján jó eséllyel nem tudják felvenni a versenyt a betegséggel.

A betegség leggyakoribb fajtái Romániában a tüdőrák (13,6 %), a végbélrák (13,3 %) és a mellrák (11,5 %). A tüdőrák okozza a romániai rákos halálesetek 30 százalékát. A legszörnyűbb az egészben, hogy vannak olyan állami kórházak is az országban, ahol van eszköz a sugárkezeléshez, szakembert azonban nem találnak, aki ezt kezelné, őket ugyanis nagyon rosszul fizetik, így általában magánklinikáknál helyezkednek el.

Hirdetés

A magánklinikák sem tudják azonban „fedezni a szükségletet”, ráadásul egy ilyen kezelés ott nagyon drága.

Cezar Irimia szerint nincs országos rákellenes projekt, ami nagy baj. A megfelelő tájékoztatás, és a rendszeres szűrések híján nagyon sok betegnél eleve csak túl későn diagnosztizálják a rákot, amikor már érdemben nem sokat lehet tenni ellene.

Hirdetés