A hazai oltáskampány vezére annyi jó hírt hozott, hogy attól megjön a tavasz is

A szombati szent napon a beoltottak száma meghaladja a fertőzöttekét.

Hirdetés

Péntek este Valeriu Gheorghiță doktor úr, a romániai oltáskampány vezére bejelentette a nagy hírt: a pandémia egy éve alatt Romániában körülbelül 774 000 fertőzéses esetet regisztráltak. (Figyelem, csak azokról az esetekről van szó, amelyekről hivatalos adatok vannak.)

Ehhez képest az alig két hónapja beindított oltáskampány során már 771 000 beoltott polgárról beszélhetünk, akik közül 550 000-en már a második dózist is megkapták. Ez egyben azt is jelenti, hogy a szombati nap folyamán a beoltottak száma meghaladja a fertőzöttekét. Ami, valljuk be, remek hír, különös tekintettel arra, hogy Romániában néha a legnagyobb tervek is mennyire képesek döcögve megvalósulni (lásd például, kapásból, az autópályákat).

És a jó hírek sora itt még nem ért véget. Gheorghița úr örömmel tudatta az ország népével, hogy a III. kategória (vagyis az ország lakosságának nagy része) a tervek szerint áprilistól kezdve jelentkezhet oltásra. Március közepére elkészül a kategóriát kiszolgáló regisztrációs platform, és attól kezdve lehet feliratkozni: ha van hely, akkor oda, ha nincs, akkor a várólistára.

Azért óvatosan hozzátette: a várólistákat annak függvényében fogják megnyitni, hogy mennyi vakcina érkezik az országba.

A második jó hírrel kapcsolatban annyit azért érdemes megfigyelni, hogy a doktor úr sokkal óvatosabban fogalmazott: sok volt a mondataiban a „ha”, „lehet”, „amennyiben” és egyéb feltételes kifejezés.

Hirdetés