A határőrök kedden egy órán át csak pasziánszoztak, mert nem kapták meg a bérhátralékukat

A program további részében pedig nagyon „figyelmesen és lassan” végzik majd a dolgukat.

Hirdetés

A határőrök kedden bevették a Lesarom pirulát, és 13 órától egy órára felfüggesztették a melót, mert nem kapták meg a bérhátralékukat. A Ropol szakszervezet Facebook-oldalán azt írta, hogy a kormány még a törvényben meghatározottak szerint sem fizet az egyenruhásoknak, és szerintük ezt csak azért engedheti meg magának, mert a rendőröknek nincs sztrájkjoguk.

Polițiștii l-au luat pe #NU în brațe!

Guvernul nu plătește polițiștii nici măcar așa cum e stabilit prin lege. Nu a…

Közzétette: Sindicatul ROPOL – 2021. január 18., hétfő

A felháborodott közleményben ironikusan úgy fogalmaztak: az egyórás szünet után roppant „figyelmesen és lassan” fogják végezni a dolgukat. Azt is írják, hogy nem vállalnak több túlórát, és semmi olyan tevékenységet, ami nincs benne a munkaköri leírásukban, azon fölötteseiknek pedig, akik igyekeztek a jogi előírásokra fittyet hányva kiegészíteni a munkaköri leírást, azt üzenték, hogy nem tűrik az ilyesmit.

Hirdetés

Nagylaknál máris 5 kilométeres kamionsor alakult ki a román oldalon (egy sofőr akár 3 órát is várakozik, mire sorra kerül), igaz az illetékesek a magyar határőrségre igyekeznek kenni az egészet, szerintük ugyanis a magyar oldalon nem mozgósítottak elegendő embert a munkához.

A rendőrszakszervezetek egyébként már december végén országszerte tiltakozó akciókat szerveztek, egyrészt azért, mert a Cîțu-kormány 2021-ben befagyasztotta a közalkalmazottak béreit (vagyis nem lesz fizuemelés), másrészt hiába voltak végig nagy kockázatnak kitéve a járvány egy éve alatt, az utóbbi hónapokban semmilyen pótlékot nem kaptak. Egyúttal azt is belengették, hogy januártól sokkal elnézőbbek lesznek munka közben, és büntetések helyett csak figyelmeztetéseket fognak kiosztani.

Mondjuk ehhez képest csak az elmúlt 24 órában országszerte 4679 bírságot róttak ki összesen 825 650 lej értékben a járvány leküzdésére irányuló intézkedések megszegése miatt.

Hirdetés