A hatalmas felháborodás miatt mégsem kell az olcsóbb áramért kérvényt benyújtaniuk azoknak, akiknek több ingatlanuk van

A kormány villámgyorsan kidolgozta az új rendeletet.

Hirdetés

Továbbra is nehéz kilépnie a kormánynak abból az ördögi körből, hogy az energiaár-növekedések ellensúlyozására tett kísérletek során hiába áll elő a megoldással egy problémára, azzal újabb problémát generál.

Így járt például az áram ársapkájával is, az ugyanis az eredeti tervek szerint azok esetében, akik több ingatlannal is rendelkeznek, csupán egy ingatlan esetében járt volna a kedvezményes ár.

Annak érdekében pedig, hogy a szolgáltatók tudják, melyik ingatlanra kell kevesebbet számlázni, kérvényt kellett volna benyújtani.

Ez persze hatalmas felháborodást okozott az érintettek körében, sokan rohamozták meg a napokban az áramszolgáltatókat. Még kedvezőtlenebb lett volna az albérlők számára, hiszen ők csak abban az esetben kaphatták volna meg a kedvezményt, ha a lakás tulajdonosa hivatalos bérleti szerződést köt velük, majd ők maguk kötnek szerződést az áramszolgáltatóval.

A felháborodás nyomán a kormány visszakozott, és kedd estére már

ki is dolgozta a módosítást, amely mentesíti a több ingatlannal is rendelkezőket a kérvény benyújtásának kötelezettsége alól.

A tervezetet itt lehet tanulmányozni, Virgil Popescu energiaügyi miniszter szerint a kormány jövő heti, idei utolsó ülésén fogadja majd el.

Hirdetés

Nem mindenki mentesül azonban a kérvény benyújtásának és a jogosultságot igazoló nyilatkozat kitöltésének kötelezettsége alól: azok, akik létfontosságú orvosi eszközöket működtetnek otthonukban, a legalább egy kiskorút nevelő egyszülős családok, valamint azon családok, ahol legalább három kiskorút, vagy tovább tanuló, 26 éven aluli fiatalt nevelnek, továbbra is kérvényt kell hogy benyújtsanak azért,

hogy a legkedvezőbb, kilowattóránként 0,68 lejes áron kapják az áramot.

Mint ismert, azoknak, akiknek a havi átlagfogyasztásuk nem haladja meg a 100 kilowattórát, kérvény nélkül is ezen az áron jár az áram.

100 kWh fölött 0,80mlej az ár, a 255 kWh közötti fogyasztást pedig 1,3 lejes áron számlázzák ki.

Hirdetés