A harmadik romániai kórház került teljes karanténba, egy másikban mindenki felmondott

Van, ahol a fertőtlenítőszerek lopásával vádolják az alkalmazottakat.

Hirdetés

A dévai sürgősségi kórház lett a harmadik Romániában, melyben teljes karantént rendeltek el. Vasárnap estétől a kórházat 14 napra teljesen lezárták, elviekben ebben az időszakban egyetlen új beteget sem vesznek fel, senkit nem engednek ki. A kórházban már a múlt héten megjelentek az első hírek arról, hogy az egyik onkológus koronavírus-fertőzött lehet, de az időközben menesztett kórházigazgató hétfőn nem tudta még megerősíteni, hogy pontosan hányan fertőződtek meg a kórházban. Eddig tizenhárom páciens tesztje lett pozitív és öt orvos eredményére várnak, állította a kórházigazgató, a sajtó viszont biztos forrásokból tudni véli, hogy mind az öt orvos fertőzött.

A bukaresti Gerota kórház és a suceavai kórház mellett a dévai a harmadik, amelyet teljesen lezártak. Suceaván a legsúlyosabb helyzet, a legutóbbi közlések szerint 306 beteg közül 206 tesztje lett pozitív. Nem elég, hogy a kórházban teljes káosz uralkodik, a hatóságok most azért is nyomozást indítottak, mert az alkalmazottak lopják a fertőtlenítőszereket, orvosi maszkokat, kesztyűket.

A Bihar megyei Élesden is problémák léphetnek fel: 20 orvos került otthoni karanténba miután az egyik páciens elhallgatta, hogy érintkezett külföldről hazatért családtagokkal. A súlyos állapotban lévő férfit Nagyváradon ápolják.

Más kórházakon más probléma miatt nagy a nyomás, az Argeș megyei Mioveni kórházában, melyet alig egy éve adtak át, minden orvos felmondott, miután megtudták, hogy koronavírusos eseteket is el kell látniuk. Arra hivatkoznak, hogy nincs ehhez megfelelő felszerelésük. A kórház vezetősége három felmondást fogadott el, a többi még elbírálásra vár. Az igazgató szerint jelenleg mindössze 60 orvosi köpennyel rendelkeznek, semmi más védőfelszerelés nincs a kórházban.

Raed Arafat, az országos vészhelyzeti felügyelőség vezetője vasárnap este arra hívta fel a figyelmet, hogy egy kórházi kezelésre szoruló páciens beutalásának megtagadása bűntettnek minősül. Egy rendelet értelmében az állami egészségügyi intézmények alkalmazásában álló egészségügyi személyzet – főorvosok, szakorvosok, rezidensek, kisegítő személyzet, továbbá a felsőfokú végzettséggel rendelkező más egészségügyi alkalmazottak – áthelyezhetők olyan egészségügyi intézményekhez, ahol személyzethiánnyal küzdenek, és a szükségállapot ideje alatt nem tagadhatják meg az áthelyezést. A megyén belüli áthelyezéseket a prefektus rendeli el, a más megyékbe történő áthelyezésekről az erre kijelölt államtitkár dönt majd.

Hirdetés