A görögök és a bolgárok szeretnék, ha náluk nyaralnánk, a román kormány azonban annyira nem

Ezért Románia egyelőre kimarad a balkáni országok idegenforgalmi megállapodásából.

Hirdetés

Így, hogy a jelek szerint kifelé tartunk a koronavírus-járványból, az európai országok igyekeznek mindent megtenni azért, hogy lassan visszatérhessen a normalitás.

Ennek részeként pedig segíteni próbálják az idegenforgalmi ágazatot és a vendéglátóipart, amely a leginkább megszenvedi a válságot.

Most például Görögország, Bulgária és Szerbia megállapodott, hogy június elsejétől engedélyezik a másik két ország állampolgárainak beutazását, anélkül, hogy kötelező karanténba kellene vonulniuk.

A cél: az idegenforgalom fellendítése.

A buliból Románia egyelőre kimaradt – és nem azért, mert a csúnya balkáni testvérek kirekesztették.

Hanem azért, mert a kormánynak más tervei vannak az állampolgárokkal.

Virgil Popescu gazdasági miniszter azt mondja: Románia „különleges” helyzetben van, és egyébként is, a belföldi turizmusra kell koncentrálni.

A miniszter szerint előbb meg kell várni, hogy a parlament jóvá hagyja a veszélyhelyzet idején érvényes intézkedéseket rögzítő sürgősségi kormányrendeletet, ezt követően morfondírozik majd el a kormány azon, mikor nyitja meg a turisztikai idényt.

Mint mondta, az eheti, illetve a jövő heti járványügyi fejlemények alapján dől el, hogy például június elsején megnyitnak-e a vendéglátóhelyek teraszai, és lassan beindulhat az idegenforgalom, mondjuk 15-étől.

Hirdetés

Popescu azt mondja: azért nem csatlakoztak a másik három ország megállapodásához, mert annyira vigyáznak a biztonságunkra.

És egyébként is, előbb európai szinten is fel kell mérni a helyzetet.

És egyébként is, a miniszter szerint az emberek amúgy is inkább belföldön töltenék a szabadságukat – bár hogy ezt mire alapozza, arról nem beszélt –, ezért inkább a romániai idegenforgalomra kellene koncentrálni.

Ami egyrészt persze nem ördögtől való.

De azért egyrészt nem biztos, hogy a kormánynak kell eldöntenie helyettünk, hol is akarunk nyaralni.

Másrészt pedig a megállapodás a kölcsönösségre épül, vagyis ha a román állampolgárok elutazhatnak a másik három országba, akkor természetesen az ottaniak körében is népszerűsíteni lehet az itteni – persze nem feltétlenül tengerparti, de annál szebb – idegenforgalmi látványosságokat, hogy minél többen jöjjenek el meglátogatni őket.

De úgy tűnik, a román kormány illetékesei fejében ez valahogy nem fordult meg.

Hirdetés