A frászt hozta Ludovic Orbanra az alkotmánybíróság. Vagy nem

Kérdés, hogy Ciolacuék erőltetik-e még a kormánybuktatást.

Hirdetés

Úgy döntött az alkotmánybíróság, hogy egy bizalmatlansági indítvány igenis benyújtható és megszavazható két külön ülésszakon, ezzel pedig elutasította a kormány panaszát.

Amikor ugyanis augusztus végén a a parlament döntésképtelenség miatt (nem volt elegendő számú képviselő és szenátor az ülésteremben) bizonytalan időre elhalasztotta a PSD bizalmatlansági indítványát, Ludovic Orban kormánya az alkotmánybírósághoz fordult, mert megítélése szerint az augusztusi rendkívüli ülésszakban beterjesztett indítvány nem vihető át a rendes ülésszakra, amely szeptember elsején kezdődött.

Ezzel elvileg ismét terítékre kerülhet a parlamentben a kormány megbuktatása, mert ez az eredménye annak, ha a parlament elfogad egy bizalmatlansági indítványt.

Kérdés, hogy a hónapok óta csak tébláboló Marcel Ciolacu PSD-elnök és párttársai ragaszkodnak-e ahhoz, hogy hetekkel a parlamenti választások előtt megbuktassák a kormányt, aminek olyan sok értelme azért nincs.

Az is igencsak bizonytalan, hogy ha ebbe mégis belemennek, össze tudnak-e szedni a parlamentben megfelelő számú támogató szavazatot, főleg annak fényében, hogy legutóbb sem sikerült.

Hirdetés