A PSD úgy készül a kormányzásra, hogy nem tudja megbuktatni Ludovic Orbanékat

Mint üveges tótnak a hanyatt esés, annyira hiányzott volna egy jó kis politikai válsággal fűszerezett kormánybuktatás, így, az iskolakezdős, vendéglőnyitós járványmizériában, ugye?

Hirdetés

Nohát, a Ludovic Orban-kormány PSD általi megbuktatása érdeklődés hiányában elmaradt.

És még csak a szavazásig sem jutott el a parlament. Az történt ugyanis, hogy a parlament két házának hétfői együttes ülésén legalább 233 honatyának és honanyának kellett volna részt vennie, hogy egyáltalán meg lehessen tartani a bizalmi szavazást, amit a Marcel Ciolacu frissen megválasztott pártelnök vezette szociáldemokraták kezdeményeztek a Klaus Ionopotchivanoc Iohannis álkisebbségi államelnök által erőteljesen támogatott Orban-kormány ellen.

Ámde az élet úgy hozta, hogy a nagy kormányváltó ülésen csak 226 törvényhozó volt jelen, azaz 7-tel kevesebben vettek részt, hiába fenyegette meg Sorin Grindeanu a távol maradó PSD-seket, hogy kizárják a pártból, aki nem megy szavazni.

Még Victor Ponta Pro Románája és Călin Popescu Tăriceanu ALDE-ja sem volt elegendő a helyzet javulásához. Így az ülésvezetőnek nem volt mit tennie, mint hogy az ülést határozatképtelenségre hivatkozva berekessze.

Már az ülés elején látszott, hogy nem fog összejönni a mutatvány Ciolacuéknak, mert a kormányváltó munkálatok egy óra késéssel kezdődtek, hogy aztán a névsorolvasásnál ismét megfenekledjen az akció.

Hirdetés

Még a PSD kötelékéből is hiányoztak öten, a PNL, az USR és a PMP képviselői és szenátorai be sem mentek az ülésterembe, az RMDSZ-esek ott voltak, de előre jelezték, hogy nem szavaznak.

Egyelőre nem világos, hogy mi lesz a sorsa a bizalmatlansági indítványnak, hogy elnapolják vagy érvénytelennek nyilvánítják. A PNL mindenesetre az alkotmánybírósághoz fordult, mivel megítélése szerint a rendkívüli ülésszakban (amelynek ma van az utolsó napja) beterjesztett indítvány nem vihető át a rendes ülésszakra, amely szeptember elsején kezdődik.

A lényeg: úgy néz ki, hogy Ludovic Orban kormánya az év végi parlamenti választásokig hivatalban marad.

Hirdetés