A fost sau n-a fost? A DNA mentené fel Tăriceanut egy ügyben, amiben a DNA próbálta elítélni

A román igazságszolgáltatás, akár a román film, néha igazán vicces tud lenni.

Hirdetés

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) ügyésze, Irina Kuglay kérte a jó öreg Călin Popescu-Tăriceanu felmentését egy olyan ügyben, amelyben annak idején éppen az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) kérte a jó öreg Călin Popescu-Tăriceanu elítélését.

Az ok egyszerű: benézték.

Az ügyész szerint ugyanis nincs olyan jogszabály, amely egyértelműen kimondja Tăriceanu bűnösségét, ennek hiányában pedig nem lehet ellene vádat emelni.

Az ügy röviden: az egykori miniszterelnök ellen a DNA azért emelt volna vádat hivatali visszaélés miatt, mert a szenátus elnökeként még 2016-ban nem rúgatott ki egy PSD-s szenátort, Ovidiu Marciut, miután összeférhetetlenséggel vádolták (azt). Csakhogy, miután a srácok jobban átolvasták a törvénykezést, rájöttek, hogy a szenátus elnökének nincs is erre jogköre, ilyesmit csak a szenátus állandó bizottsága kezdeményezhet.

Sőt Ovidiu Marciu ügyvédje szerint védencét nem is szenátorként találták összeférhetetlennek, hanem még korábban, Giurgiu megyei tanácsosként – amely tisztségből fel is mentették –, szóval alaposan összekeveredett itt a szezon meg a fazon.

Hirdetés

Tăriceanu ügyvédje persze nagyon elégedett a mostani fordulattal, ám ez nem azt jelenti, hogy ő és védence túl vannak a nehezén. Tăriceanu ellen ugyanis egy másik ügyben is vizsgálódnak: a gyanú szerint a 2007–2008-as időszakban, miniszterelnöksége idején csekélyke 800 ezer dollárt fogadott el az osztrák Fujitsu Siemens cégtől, hogy hatalmával visszaélve a kedvükre kezdeményezzen kormányhatározatokat.

Biztos ez is csak félreértés.

Hirdetés