Szorul a hurok: Tăriceanut már 800 ezer dolláros kenőpénz elfogadásával vádolják

Gyűlnek a vádak az exminiszterelnök ellen, végül csak megvonják a mentelmi jogát.

Hirdetés

A DNA hétfőn megkérte a főügyészt, kérje már meg Iohannist, hogy vonja meg a Călin Popescu Tăriceanu mentelmi jogát, mert újabb vádakkal bővítették a paksamétáját. A korrupcióellenes ügyészség szerint Tăriceanu a 2007–2008-as időszakban, miniszterelnöksége idején csekélyke 800 ezer dollárt fogadott el az osztrák Fujitsu Siemens cégtől, hogy hatalmával visszaélve a kedvükre kezdeményezzen kormányhatározatokat, amit meg is tett.

A Fujitsu Siemens Romániában Microsoft-licenceket forgalmazott, az említett szép nagy summát pedig papíron tanácsadásért kapta az exminiszterelnök, és egy a román állammal – Tăriceanu közbenjárásával – kötött szép nagy szerződés értékének 10 százalékát képviseli. A gyanú szerint a pénzt az akkor még PNL színekben nyomuló Tăriceanu kampánycélokra fordította.

Călin Popescu Tăriceanut már korábban megvádolták különféle törvénysértésekkel, elsősorban hivatali visszaéléssel. A DNA 2018-ban az akkor szenátori tisztséget betöltő Tăriceanu mentelmi jogának megvonását kérte a szenátustól, azonban ezt hosszas huzavona után 2019 nyarán a felsőház végül elutasította.

Nemrégiben azonban mégis vádat emeltek ellene egy 2015-ös ügy miatt.

A mostani 800 ezer dollárról szóló ügyet egyébként az osztrák hatóságok passzolták le a DNA-nak, így egyre inkább szorul a hurok régi barátunk nyakán, aki már 30 éve keveri a keverni valót a román politikában.

Hirdetés

Mit ad isten, Tăriceanu persze mindent tagad, azt állítja, hogy ő bizony egy árva petákot sem kapott semmiféle osztrák cégtől.

Az utóbbi időszak egyébként sem a legszerencsésebb időszak számára. Saját pártjának (ALDE) hátat fordítva inkább Victor Ponta Pro Romániájának színeiben indult, mert úgy számolta, így több esélye van egy szép kis mentelmi joggal járó parlamenti mandátumra. Számításai azonban nem jöttek be, Ponta pártja ugyanis nem érte el a parlamenti küszöböt a decemberi választásokon.

Hirdetés