A diákoknak is kötelező lesz a maszkviselés az iskolákban

Már amikor újra nyílnak. Amúgy a cikkben arról is talál infót, mennyibe kerülhet majd egy maszk.

Hirdetés

Oké, május 15-én feloldják a kijárási korlátozást. Ez viszont azzal jár, hogy a zárt nyilvános terekben és a tömegközlekedési eszközökön kötelező lesz a maszkviselés.

Ludovic Orban miniszterelnök pedig pénteken, miután részt vett a járványügyi munkacsoport ülésén, közölte: mivel az iskola is zárt térnek minősül, természetesen a diákoknak is maszkot kell majd viselniük tanítás közben.

Már amikor és/vagy ha megnyílnak az iskolák.
Hogy a gyerekeket hogyan bírják majd rá, hogy folyamatosan magukon tartsák a maszkot az már más kérdés.

Amúgy Orban arról is beszélt, hogy arról is szó esett: 15-e után a munkahelyeken és az iskolákban is mérjék az emberek lázát, hogy megpróbálják kiszűrni az esetleges fertőzötteket.

A szülők számára viszont az is fontos probléma, hogy vajon milyen mélyen kell majd a zsebükbe nyúlniuk egy olyan eszközért, amelyet hivatalosan kötelezővé tettek, de nem biztosítják ingyenesen, legfeljebb csak a hátrányos helyzetűek számára.

Nos, Virgil Popescu gazdasági miniszter nagyon derűlátó. Már ha derűlátásnak lehet nevezni, hogy egy maszkért szerinte két lejt kérnek majd el.

Némi kincstári optimizmussal azt mondta: legkevesebb egymillió maszk készül majd naponta. Jelenleg két cég foglalkozik a gyártásukkal, de szerinte csatlakoznak még hozzájuk többen is.

Hirdetés

A két, jelenleg maszkokat gyártó cég illetékesei közölték: várhatóan áfa nélkül két lejbe kerül majd egy maszk, ennyiért juthat majd hozzá a lakosság is.

A miniszter azt is elmondta: megkéri majd szépen a gyártókat, hogy ne alkalmazzanak túlságosan nagy árrést ezekre a termékekre.

Popescu egyúttal úgy gondolja, nem lesz szükséges hatósági árat szabni a maszkoknak, hogy a forgalmazók ne árazzák túl őket, mivel belföldön és külföldön is elegendő maszk áll rendelkezésre.

Mint mondta, a maszkok ára azért ugrott meg, mert az anyagot, amelyből készülnek, még importálni kell, de május végére vagy június elejére üzembe helyeznek egy gyártósort, amely belföldön gyártja majd az anyagot.

Nos, ez nagyon szépen hangzik. De lássuk, mi lesz május közepe után, amikor milliók kényszerülnek maszkok garmadáját beszerezni.

Hirdetés