A diákok és a szülők képviselői is földbe döngölik a jelenléti és az online oktatást szabályozó új rendelkezést

Nem tetszik nekik, hogy megyei szintű adatokhoz kötnék az iskolák bezárását az egyes településeken, és az sem, hogy már nem csak egy diák megfertőződéséhez kötik az online oktatást.

Hirdetés

Enyhén szólva nem aratott osztatlan sikert a diákok és a szülők képviselői körében a járványügyi operatív törzs csütörtök esti rendelkezése, amellyel módosította a jelenléti és az online oktatást szabályozó eddigi rendeletet.

Mint megírtuk, az új gyakorlat szerint, amely hétfőtől lép életbe, már nem akkor kell áttérni az online oktatásra, ha egy településen 3 ezreléknél nagyobb a fertőzési ráta, és az adott iskolában 60 százalék alatti az alkalmazottak átoltottsága, hanem akkor zárják be a megye összes iskoláját, ha a megyében betelik a koronavírus-fertőzöttek kezelésére elkülönített kórházi ágyak több mint 75 százaléka.

Emellett egy osztályban immár nem egy, hanem három diák megfertőződéséhez kötik az online tanításra való áttérést.

Az Országos Diáktanács azonban nem ért egyet a módosításokkal.

Elsősorban azt szeretnék, ha továbbra is az egyes települések fertőzési rátájához kötnék az online oktatásra való áttérést,

hiszen előfordulhat, hogy egy megyében betelik a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi helyek több mint 75 százaléka, de ettől még lehetnek olyan települések, ahol 0 százalékos, vagy csak annál alig magasabb a fertőzési ráta, ezeken pedig nem kellene bezárni az iskolákat.

A másik intézkedést is bírálják, mondván: előfordulhat, hogy egy iskolában egyszerre több osztályban lesz egy vagy két fertőzött, ami az iskola szintjén akár több tucat esetet is jelenthet, de mivel csak három fertőzött esetén kell online oktatásra áttérni, az egész iskolában folytatódik a jelenléti oktatás, ami magában hordozza a veszélyt, hogy még több diák és pedagógus megfertőződik.

A diákok képviselete ezért azt kéri, hogy összetett feltételrendszerhez kössék az online oktatás bevezetését, amelyben a település fertőzési rátája mellett figyelembe veszi a kórházi helyek kihasználtságát, a pedagógusok és a diákok átoltottságát, illetve azt, hogy egy adott iskola milyen mértékben képes betartani az egészségügyi előírásokat.

Nem örülnek jobban a szülők képviselői sem.

Hirdetés

A közoktatásban tanuló diákok szüleit tömörítő egyesület elnöke is ugyanazért bírálja az egyes osztályokra vonatkozó módosítást, mint a diákok érdekképviselete. Szerinte a rendelet nettó ostobaság, hiszen problémás, hogy nyugodtan folytatódhat a jelenléti oktatás,

ha tíz osztályban egyenként csak két diák fertőzött, holott az az iskola szintjén már húsz fertőzött diákot jelent.

Ráadásul az sem világos, hogy egyszerre kell három fertőzöttet diagnosztizálni egy osztályban, vagy akkor is szükséges az online oktatásra való áttérés, ha egymást követő hetekben lesz pozitív a diákok koronavírus-tesztje.

Szerinte a módosítás valódi célja az, hogy mindenképpen fenntartsák a jelenléti oktatást.

A kórházi ágyak kihasználtságához kötött iskolabezárásokkal viszont egyetért – igaz, azt szeretné, ha az illetékesek elmagyaráznák, hogy miért pont 75 százalékos arányt határoztak meg 60 vagy 80 helyett, mert ha nem adnak érdemi magyarázatot, az csak növeli a bizalmatlanságot a szülők és a diákok körében.

Nem lennénk most (sem) a tanügyminiszter helyében.

Hirdetés