A diákok alig tudnak olvasni, ugrott a Békás-szoros, olcsóbb lesz a tej – pénteki hírmix

Az oktatási miniszter elcsodálkozott azon, hogy mennyire rossz a diákok olvasási készsége.

Hirdetés

Olyan rosszak a diákok olvasási készségei, hogy a tanügyminiszternek nyilatkoznia kellett valamit

Az oktatási miniszter pénteken akkorát mondott, hogy alig fért ki a száján. „Rendszerszintű beavatkozásra van szükség a romániai tanulók írni-olvasni tudásának javításáért” – ezt mondta. Ligia Deca a diákok írás- és olvasási készségéről készült 2023-as országos felmérés jelentésének bemutatásán vett részt a Román Nemzeti Könyvtár Symposium-termében. A jelentésből az derül ki, hogy nagyon alacsony a romániai 6-14 év közötti gyerekek írni-olvasni tudásának szintje: 42 százalékuk készsége a „nem funkcionális”, 47 százalékuké a „minimálisan funkcionális” kategóriába sorolható, és csak 11 százalékuk funkcionális. Ez magyarul azt jelenti, hogy a diákok jó része funkcionálisan analfabéta, nem érti meg a komplexebb szövegek jelentését, bár elolvasni el tudja az adott szöveget, hiszen a betűket ismeri. Deca azt javasolta, hogy a tanárok az összes órán tartsanak hangos szövegolvasást a tanulókkal, majd beszéljék meg az elhangzottakat, ez ugyanis segít az írási és olvasási, szövegértési készségeik fejlesztésében. Hogy a rendszerszintű beavatkozás hogy fog kinézni, azt nem részletezte.

Nagyon úgy néz ki, nem kapja vissza Hargita megye a Békás-szorost

Miután 2020-ban, tizenegy évi pereskedés után a ploiești ítélőtábla jogerősen elutasította a Hargita megyei és a gyergyószentmiklósi önkormányzatok keresetét, amelyben azt kérték, hogy ismét hozzájuk tartozzon közigazgatásilag a Békás-szoros a Neamț megyei Almásmező község helyett, a hargitai önkormányzat tavaly ősszel újabb pert indított az ügyben. A Hargita Megyei Törvényszék többszöri halasztás után csütörtökön hirdetett elsőfokú ítéletet a közigazgatási perben, elutasítva a megyei önkormányzat újabb keresetét is. Az elsőfokú ítélet ellen a Marosvásárhelyi Ítélőtáblához lehet fellebbezni. Részletek a Székelyhonon.

A tej legalább olcsóbb lesz

Az összes romániai kiskereskedelmi üzletlánc rábólintott arra a tejfeldolgozókkal kötött önkéntes megállapodásra, amely a tej árának lennebb tornászását tűzte ki célul. A megállapodást május 1-jei kezdéssel a következő hat hónapra kötötték, és elvileg a hazai tej árának mintegy 20%-os csökkenésével fog járni. Bogdan Chirițoiu, a Versenytanács elnöke péteki közleményében azt is közölte, hogy az általa vezetett intézmény a többi illetékessel együtt nyomon követi a kezdeményezést, és szükség esetén jelzik a kormány felé, milyen kiegészítő intézkedésekre lenne szükség. A tej jelenleg literenként több mint 7 lejbe kerül.

Hirdetés