A családorvosok pörgethetik fel az ötödik járványhullám tesztelési tempóját, ha ők is akarják

Ez újabb löketet adhat a koronavírus elleni harcnak, feltéve, ha a háziorvosok is ösztönözve érzik magukat.

Hirdetés

Az előző járványhullámok alkalmával többször felmerült a családorvosok szerepe a megelőzésben és a koronavírus elleni oltás szélesebb körű népszerűsítésében: a központi hatóságok folyamatosan azon vannak, hogy minél több feladatot hárítsanak az alapellátás alappillérének számító dokikra. A legújabb ilyen megbízatás, amit rájuk (is) bíznának, az a tesztelés. Az egészségügyi minisztérium rendelete, mely a háziorvosi rendelőkben esedékes tesztelés kereteit szabályozza, kedden jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

Eszerint a családorvosok bárki letesztelhetnek, nemcsak saját körzetükhöz tartozó betegeket, de ehhez szerződést kell kötniük az egészségbiztosító pénztárral. Azoknak, akik az oltási kampányban is szerepet vállaltak, alá kell írniuk a szerződés módosítását. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a rendelet kapcsán arról beszélt, hogy prioritásként kezeli a tesztelési kapacitás bővítését, ehhez megoldást jelenthet a háziorvosok bevonása, akiknek a gyors diagnózis-felállításban és a betegek monitorozásában is fontos szerepük lehet. A társbetegségekkel küzdő, közepesen súlyos állapotban lévő fertőzötteket a járóbeteg-ellátó központokhoz irányíthatják.

A teszteléshez antigén gyorsteszteket használhatnak, melyhez az orrból és a torokból kell váladékmintát venni. A vizsgálatot a rendelőkben végezhetik el, a teszt eredményét közvetlenül a Corona Forms platformra tölthetik fel.

A szakminisztérium a napokban módosította az ingyenes tesztre való jogosultság feltételeit, a háziorvosoktól azok kérhetnek ingyenes tesztet, akik megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. A családorvosok tesztalanyonként 50 lejt zsebelhetnek be az egészségbiztosítótól, de ez az összeg tartalmazza a teszt árát és feldolgozását, illetve a mintavételkor használt védőfelszerelés költségét is.

A minisztérium bízik abban, hogy a családorvosok ezekkel a feltételekkel kiveszik a részüket a tesztelésben is.

Hirdetés