Fotó: Facebook/Cioaba Dorin

A cigánykirály azt akarja, hogy ismerjék el a romákat indiai diaszpóraként

Emellett szorosabb együttműködést, erős partnerséget szeretne az Európai Unióval is.

Hirdetés

Dorin Cioabă önjelölt roma király (a.k.a. nemzetközi cigányvajda) bejelentette, hogy ismét megpályázza a Nemzetközi Roma Szövetség elnöki posztját, a programjában pedig elég nagyratörő célokat tűzött ki.

Ismét felszólítja például az indiai kormányt, hogy ismerjék el hivatalosan a romákat, mint indiai diaszpórát, mint az indiai néphez tartozó kisebbséget, hogy legyen valaki, aki nemzetközi téren is képviseli őket.

Képzelje csak el, ha ez megtörténik, Románia egzotikumhányadosa exponenciálisan megnő, hiszen kapásból lesz egy rakás indiai negyedünk.

Cioabă egészen pontosan úgy fogalmazott: ultimátumot fognak küldeni az indiai kormánynak, hogy ismerjék végre el őket.

Az önkoronázott roma vezérnek azonban nem ez az egyetlen geopolitikai célkitűzése. Feltett szándéka ugyanis, hogy a romák egyesülete és az Európai Unió között szoros együttműködést alakítson ki. Azt is elmondta, hogy miért: az EU-nak van egy szép nagy roma alapja (pénz), aminek az okos elköltéséhez egy komolyan vehető partnert keres. A roma szövetség azonban mindeddig nem nyújtott be stratégiát az EU-hoz, így nyilván nem bízták rájuk azt a sok pénzt.

Hirdetés

Most viszont készül a stratégia, sőt az egyesület logóját is megváltoztatták, amely ezentúl „EU-s színekben” pompázik majd, így Cioabă bízik benne hogy sikerül közel kerülni az EU-hoz, és megszerezni a partnerséget.

Mondjuk a közeledést vélhetően gátolni fogja némiképp a tény, hogy a vajda úr 2017-ben adócsalási ügybe keveredett.

A Nemzetközi Roma Szövetség elnökét különben a Nagyszebenben szeptember 23–25. között zajló nemzetközi romafesztivál keretében választják meg.

Hirdetés