A 4. járványhullám emeli a tétet: Szatmár megye máris besárgult

A fertőzöttségi ráták folyamatosan emelkednek, Szatmár után várhatóan több másik megye is átlépi hamarosan a sárga küszöböt.

Hirdetés

Hétfőn már 2,53 ezrelék volt Szatmár megye fertőzöttségi rátája, így a megye már nem a zöld, hanem a sárga forgatókönyv szerint működik. Mint tudjuk, a sárga forgatókönyv szigorításokat is hoz, például a vendéglők, bárok, kávézók belső terei csak 30%-os kihasználtság mellett működhetnek. Persze ez nem azt jelenti, hogy a megye összes településén bevezetik a szigorításokat, hiszen minden településen az ott aktuális fertőzöttségi ráta függvényében hozzák meg a döntéseket, de az, hogy a megyei átlag már jócskán kettő fölött van, azt jelzi, hogy egyre több település lépi át a 2 ezrelékes küszöbértéket (ez alatt még a zöld forgatókönyv érvényes).

Vészesen közeledik ugyanakkor a küszöbértékhez Ilfov (1,77), Beszterce-Naszód (1,63) és Temes (1,60) megye is, de Bukarestben (1,52) és Kolozs megyében (1,50) is egyenletesen nő a ráta.

A járványszámok pedig egyre nagyobb léptékben növekednek: hétfőre a lanyha hétvégi tesztüzemmód mellett is 1849 új esetet regisztráltak (összehasonlításképpen a múlt hétfőn még 1035 volt ez a szám), de ha az elmúlt hetek ütemében halad tovább a dolog, a héten már a 3000-et is meglépjük.

Az elmúlt 24 órában 46-an vesztették életüket a járvánnyal összefüggésben.

Az intenzív osztályon ápolt betegek száma is rohamosan emelkedik: egy héttel ezelőtt még 405-en, ma viszont már 633-an voltak kritikus állapotban.

Hirdetés

Mint tudjuk, a delta vírusvariáns sajnos a fiatalok esetében is jóval fertőzőbb: jelenleg összesen 162 kiskorú fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 10-en vannak intenzív osztályon.

Országszerte összesen már 5288 koronafertőzött szorul kórházi kezelésre, emellett 17 693 igazolt fertőzött lábadozik otthoni, 4683 pedig intézményes karanténban.

Sajnos eközben a romániai oltási kampány még mindig csigatempóban halad, ami nem sok reménnyel kecsegtet. Ha minden így megy tovább, hamarosan jönnek az újabb fájdalmas megszorítások, előbb a sárga, majd a vörös forgatókönyvek, sorra zárnak be megint a helyek, jön az éjszakai kijárási korlátozás, és tudjuk már, hogy mindez milyen kellemetlen.

Hirdetés