700 ezer tulipánhagymát ültettek el Kolozsváron a tavaly ősszel – hírek pénteken

...és ha szép lesz az idő (annak ígérkezik), akkor ki is hajtanak. A miniszterelnök pedig a gazdákat és a fuvarozókat támogatja.

Hirdetés

600 millió lejes támogatás a gazdáknak –

jelentette be Marcel Ciolacu miniszterelnök csütörtökön. A kormány jóvá is hagyta az intézkedést: a támogatás azoknak megy a romániai gazdák közül, akik paradicsom-, krumpli- és fokhagymatermesztéssel foglalkoznak. A támogatásból továbbá az állattenyésztők is részesülnek.

Ciolacu igen fontosnak tartja, hogy a romániai lakosság hazai termékekhez és terményhez jusson hozzá, ezért támogatja a hazai termelés megnövelését. Hogy ez miért pont a paradicsom, a krumpli és a fokhagyma szempontjából releváns, nem tudni – azt biztosan hozzá lehet tenni, hogy kínai fokhagymából van a szupermarketek polcán elég.

A korábban kitört, Európán végigsöprő és Romániát is elérő tüntetéshullám következményeképp a kormányfő a fuvarozókra is gondolt: az ők megsegítésükre további kötelezettségvállalásként az RCA árainak csökkentését helyezte középpontba. Ha ez sikerül, akkor a gázolaj jövedéki adójának emelkedését is kompenzálni fogja az állam. Mint mondta, a kormány visszatéríti a Romániában engedéllyel rendelkező közúti fuvarozóknak a gázolaj jövedéki adójának növekedésének felét, és az év végéig több mint 4000 fuvarozó részesül ebből a támogatásból.

A kolozsváriaknak hiányzott a „sok zöld a beton helyett” – megkapták tulipánok formájában

Háromszor nagyobb mennyiségű tulipánhagymát ültettek el tavaly ősszel Kolozsváron a kijelölt területekre, mint ahogyan a városháza által kiírt keretmegállapodásban áll – nyilatkozta a város „városmenedzsere” Gheorghe Șurubaru (city manager, bármit is jelentsen ez – a szerk.)

A városháza által 2021-ben (két évre) kötött keretszerződés értelmében a közigazgatás maximum 200 ezer tulipán szállítására szerződött. A tulipánok beszállítója a Garden Center Grup, a 2021 decemberében megkötött szerződés (kétéves keretmegállapodás) értelmében.

Ehelyett tavaly ősszel mintegy 700 ezer tulipánhagymát ültettek el a városban. Ezen kívül 160 ezer más, egynyári virág ültetése is következik a tervek szerint. 1082 gyökérlabdás fát is ültetnek továbbá, ezek közül már 600-at sikeresen el is helyeztek.

Tavaly, miután a kolozsváriak panaszkodtak, hogy a város tele van betonozva – a Szamos partjának korszerűsítési projektjeiben, de Kolozsvár központjában is), Emil Boc polgármester Facebook-oldalán számos olyan fotó jelent meg, amelyeken a Sétatéren vagy város központjában más területekre ültetett tulipánok láthatók. Ráadásul ezek a fotók azután kerültek fel a netre, hogy a kolozsváriak olyan képeket tettek közzé a régi Kolozsvárról, amelyeken az látható, hogy a régi központban több a zöld és a virág. Készüljünk fel tehát a hatalmas virágözönre…

…amint az idő szebbre fordul

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a következő hónapban atipikus időjárásra lehet számítani. Hogy mi mostanság az atipikus, azt „csak az Isten tudja, s két alfalvi ember” – ahogy tartja a gyergyói mondás. A változó klíma kiszámíthatatlansága mellett azonban az időjósok úgy hiszik, hogy a viszonylag meleg február után a március sem fog alábbhagyni.

Hirdetés

Mint mondják, a jövő héten (márc. 4-ig) az időszakhoz képest melegebb várható, főként az ország északkeleti részén. A délnyugati régiókban helyenként túl sok, az északi, középső és keleti régiókban viszont kevés csapadék fog esni, egyébként pedig általában a normálishoz közeli lesz ebben az időszakban.

A március 4-11. közötti héten az átlaghőmérséklet minden régióban, de különösen az északi, nyugati és középső régiókban magasabb lesz a normálisnál ebben az időszakban. A csapadék az egész országban kevés lesz, de különösen az északi Keleti-Kárpátokban és a Bánságban. A március 11-18. közötti héten az időjárás ismét melegebb lesz az erre az időszakra megszokottnál minden régióban, a csapadékmennyiség viszont mindenhol az erre az időszakra vonatkozó normális értékek közelében lesz, szerencsére.

A március 18-24. közötti héten az átlaghőmérséklet Románia egész területén az időszakra vonatkozó normális értékeknél kissé magasabb lesz. A csapadék mennyisége ebben az időszakban a legtöbb régióban általában a normálishoz közeli lesz, a nyugati régiókban több eső eshet.

 

 

Hirdetés