Fotó forrása: Untold

2021-től az állam is beszállna a fesztiválbizniszbe: pénzt ad többek között az Untoldra és az Electric Castle-re is

Az ágazat támogatásra szorul, de nem csak ez motiválja a kormányt. Tízszeresen megtérülő befektetésként tekint a fesztiválokra.

Hirdetés

Jövő évtől állami támogatást kaphat a kolozsvári Untold, a bonchidai Electric Castle, a konstancai Neversea, a nagyszebeni ARTmania, valamint a bufteai Summer Well – erről Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes posztolt szerda este a Facebookon, a fesztiválszervezőkkel tartott megbeszélés után. A kormány egy támogatási programban gondolkodik, mivel az ágazat szinte egy teljes évig kénytelen leállni a koronavírus-járvány miatt, és ez óriási érvágást jelent a szervezőknek. De nem csak őket és a zenerajongókat érinti negatívan az, hogy idén elmaradnak a nagy fesztiválok, hanem az ország gazdaságát és népszerűsítését is.

A PNL-kormány tisztában van azzal, hogy egy lejnyi befektetés tízszeresen térül meg a fesztiváliparban, ezért a támogatási program mellett arra is gondja lesz, hogy a romániai koncert- és eseményszervezők egyesületével együtt kidolgozzanak egy tervet annak érdekében, hogy jövő évtől, biztonságos keretek között ismét lehessen fesztiválokat szervezni.

Ez persze jó hír, de az egészen biztos, hogy nem mindenki fog neki örülni – legalábbis azok a kolozsvári lakosok, akik az Untold miatt szívnak, egészen biztosan nem fogják kitörő lelkesedéssel fogadni a bejelentést.

Hirdetés