Fotó forrása: Ro Vaccinare

2021 az az év, amikor kirándulni küldenek az oltás beadatásért

Pár nap alatt jutottunk el oda, hogy Kolozsvárról Aranyosgyéresre, Bukarestből Urlaţi-ra irányítanak az oltás megszerzéséhez.

Hirdetés

Aki az elmúlt napokban valamelyik nagyvárosban próbált időpontot foglalni a koronavírus elleni oltás beadatására, tapasztalhatta, hogy már most lehetetlen vállalkozás. Pillanatok alatt elfogytak az időpontok és a jogosultaknak – krónikus betegeknek, 65 év felettieknek vagy a stratégiai ágazatban dolgozóknak – azt a lehetőséget kínálják, hogy utazzanak el a legközelebbi kisvárosba, ahol kevésbé nagy az érdeklődés a vakcina iránt.

Konkrétan: Kolozsvárról például három nappal az oltási kampány második fázisának kezdete után már Szilágysomlyóra vagy Aranyosgyéresre irányítottak embereket. Bukarestben, Temesváron, Iașiban, Brassóban vagy Nagyváradon sem jobb a helyzet. Sőt, Szatmáron sem, ahonnan Nagykárolyba és Avasfelsőfalura irányítják az oltásra jelentkezőket.

Azzal szembesülünk tehát, hogy miután 2020-ban a négy fal között kellett ülni, hogy megvédjük magunkat a járvánnyal szemben, 2021 annak az évnek ígérkezik, amikor a hatóságok kirándulni küldenek ugyanezzel az indokkal. Az illetékesek azzal magyarázzák a jelenséget, hogy a nagyvárosokban túl nagy az érdeklődés a vakcina iránt, nincs elegendő oltásközpont, míg a kisebb városokban az orvosoknak nagyítóval kell keresniük a pácienseket, akik hajlandóak beoltatni magukat.

A második szakasz kezdete óta a Bukaresti Egyetem rektora, Marian Preda volt az egyik első, aki kifogásolta a hatóságok munkáját az oltásközpontok kialakításával kapcsolatosan. Elmondása szerint mindegyik nagyobb egyetem szembesült ezzel a problémával, amikor az egyetemi tanárokat és az alkalmazottakat regisztrálni próbálták a vakcinára.

A fővárosban és vonzáskörzetében már egyetlen időpont sem elérhető, és ez frusztrációt okoz a jogosultak körében, mert közben azt látják, hogy a kisebb vidéki egyetemeken nincs ilyen gond. A rektor egyébként Ploieşti-re kell utazzon, hogy beoltsák, és ő még jól járt, mert egy ismerőse Urlaţi-ra kapott időpontot, ahová még vonat sem nagyon jár. Ehhez képest a Iaşi megyei Tomeşti település azzal került be a hírekbe, hogy első nap mindössze két személy oltatta be magát és az arány azóta sem sokat változott.

Hirdetés

Az oltási kampány vezetője, Valeriu Gheorghiţă elismerte, hogy a legtöbb nagyobb oltásközpontban már nincs időpontfoglalási lehetőség. Amikor ezek helyét meghatározták, számításba vették, hogy milyen arányban fordul elő az adott környéken a vulnerábilis, 65 év feletti lakosság. Amennyiben egy-egy oltásközpont feleslegesnek bizonyul, akkor megfontolják az átköltöztetést egy olyan városba/megyébe, ahol nagyobb az érdeklődés az oltás iránt. Ugyanakkor amennyiben Románia több oltást fog kapni, akkor újabb központok nyílhatnak.

A szerda reggeli összesítés szerint az elmúlt 24 órában 34 807 személyt oltottak be, többségük egyelőre az első dózist kapta meg, december 27-e óta pedig 270 046-an estek túl az oltáson.

Hirdetés