Így is lehet: a kolozsváriak összesétáltak 88 ezer eurót egy mobilkórházra

Az elszigetelt falvak lakóinak sokrétű szolgáltatást igyekeznek nyújtani civil kezdeményezésből.
Hirdetés

Szép kis summa: 420 ezer lej, azaz több mint 88 ezer euró gyűlt össze az első erdélyi szociális kórház-projektre az idei Walking Month (sétáló hónap) kolozsvári kiadásán. A környezettudatosságot és egészséges életmódot népszerűsítő versenyre idén mintegy 700 csapat, összesen 3115 ember nevezett be, akik rengeteget gyalogoltak: 976 millió lépést rakott össze az a sok kis puha láb.

Idén már ötödik alkalommal szervezték meg az eseményt, és minden évben egy fontos projektre gyűjtöttek – korábban többek között egy gyermekmentő felszerelésére, illetve neurológiai betegségekkel küszködő gyermekek kezelésére dobtak össze jelentős összegeket a jelentkezők.

Idén Erdély első mobilkórházára gyűjtöttek, amelynek ötletével két kolozsvári civil szervezet állt elő még tavasszal. Az úgynevezett szociális kórház gyakorlatilag egy mentőautó méretű jármű, amelyet két kis helyiségre osztanak, az egyik felében orvosi, a másikban szociális segítséget kérhetnek a rászorulók. Az ötletgazdák abból indultak ki, hogy míg a városi lakosság könnyedén igénybe veheti szükség esetén a kórházak szolgáltatásait, és az állami hivatalok is bármikor elérhetők számára, addig számos olyan félreeső, elszigetelt vidéki helyszín van az országban, ahol a helyiek már messze nem ilyen szerencsések.

Az orvosi vizsgálatok és alapellátás mellett a projekt másik vállalása, hogy adminisztratív és szociális segítséget nyújt a rászorulóknak: jogi tanácsadást lehet kérni például a szakemberektől, de a családon belüli erőszak áldozatai is bátran hozzájuk fordulhatnak, emellett segítenek az álláskeresésben vagy az adminisztrációs ügyek elintézésében is. Utóbbi szükségességét az ötletgazdák azzal támasztották alá, hogy a projekt kidolgozását megelőző terepmunkán számos olyan elszigetelt településen jártak, ahol a lakosok egy része még születési anyakönyvi kivonattal sem rendelkezett, meg hát azt se nagyon tudta, mi az.

Ezt „a két Romániát” – a vidékit és a városit – igyekszik tehát egyesíteni, a projekt.

Hirdetés

A  Walking Month egyébként az összegyűjtött pénz és a jelentkezők számát illetően is minden eddigi rekordot megdöntött idén Kolozsváron. Most leírhatnám ide, hogy melyik csapat pontosan mennyit lépett, de ha lehet, múljék el tőlem e keserű pohár.

Mondjuk tök jó, hogy vannak okosórák, mert ha fejben kéne számolni, sokkal bonyolultabb lenne.

A lényeg, hogy egy jó ügyre jó sok pénz gyűlt össze. A szervezők célja egyébként az volt, hogy felszereljék a járművet, és legalább egy évre biztosítsák a működési költségeit. A vállalás szerint az országúti szakik ez alatt az egy év alatt legalább 10 ezer rászorulónak segítenek majd.

Hirdetés