Rádulyék elővehetik a páleszt: a törvényszék felmentette a csíki elöljárókat a DNA-vádak alól

Bár ünnepelni talán még korai lenne, az ítélet ugyanis még nem jogerős, és mindez Romániában történik.
Hirdetés

Kezdjük csak az elejéről, mert olyan régen kezdődött a történet, talán nem mindenki emlékszik rá: a korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2015 júniusában háromrendbeli hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel vádolta meg Ráduly Róbertet, Csíkszereda polgármesterét, Szőke Domokos alpolgármester ellen pedig négyrendbeli hivatali visszaélés és okirat-hamisításra való felbujtás miatt indult eljárás.

Rádulyt például (többek közt) azzal vádolták, hogy a műemlékvédelmi előírásokat figyelmen kívül hagyta, amikor kibocsátott egy építési engedélyt a Sapientia egyetem csíki épületének a felújítására, amely mellett egy ortodox templom is működött, de olyan vádpont is szerepelt az iratcsomóban, hogy a két elöljáró egy-egy alkalommal magáncélra használta a polgármesteri hivatal gépkocsiját.

A per a Hargita megyei törvényszéken indult, majd áthelyezték a Maros megyei törvényszékre, amely kedden mindkét elöljárót valamennyi vádpont alól, egyelőre alapfokon.

A két vádlott végig ártatlannak vallotta magát, Ráduly például azt is mondta Székelyhonnak, hogy büszkén vonul a börtönbe, ha a bíró mégis bűnösnek minősíti.  

Hirdetés