A legtöbb romániai idegeit szétcsellózza a munkahelyi stressz, de szinte senki nem tesz ez ellen semmit

Eléggé kiábrándító a helyzet a romániai munkaerőpiacon.
Hirdetés

Kettőből egy romániai munkavállaló gondolja úgy, hogy eléggé stresszes a melója, 15,4 százalék pedig egyenesen elviselhetetlennek tartja a munkahelyi stressz mértékét, és konkrétan a haját tépi idegességében minden munkanapon.

A BestJobs álláskereső portál felméséből kiderül, hogy a munkaképes lakosságnak csak 27 százaléka (!) gondolja azt, hogy a melójával járó idegesség elviselhető, és még ennél is kevesebb, 7,7 százalék nyilatkozott úgy, hogy alig vagy egyáltalán nem bosszankodik. Utóbbiak gondolom a kisállat-simogatóban dolgoznak.

A legfontosabb stresszforrások között a megkérdezettek a kaotikus,szervezetlen munkakörülményeket, a túlterheltséget és a túl sok felelősséget említik, de négyből tízen úgy értékelik, hogy túl gyakran kell átvállalniuk a kollégáik feladatait, 37 százalék pedig attól szenved a legjobban, hogy az ingesek az emeleti irodákból alig kommunikálnak velük.

Persze ott vannak a problémák között a túl szoros határidők is, de sokan úgy gondolják, hogy nem kapnak meg minden szükséges információt a feladatok megfelelő elvégzéséhez.

A legtöbben ráadásul úgy érzik, hogy az utóbbi években csak romlik a helyzet, és egyre többször kicsellózik velük az idegmanó. Sokan attól mennek a falnak, hogy a főnökei munkaidőn kívül is folyton stresszeli az e-mailekkel meg a telefonokkal.

Talán a legdurvább infó a felmérésből, hogy a megkérdezettek 46 százalékának voltak már alvásproblémái a munkahelyi stressz miatt, egynegyedük pedig komolyabb egészségügyi gondokkal is küszködött már hasonló okokból, ráadásul sokan hazaviszik a munkahelyi gondjaikat, ami így a családjukra, barátaikra is kihatással van.

Hirdetés

Ennek ellenére kevesebb mint 5 százalék fordult pszichológushoz, vagy tett panaszt a HR-osztályon a sok cseszegetésért.

Mi a megoldás a megkérdezettek szerint? Legtöbben jobb kommunikációt várnak a fölötteseik részéről, azt, hogy a cégek több embert alkalmazzanak, valamint – bár a pénz nem boldogít –, hogy emeljék a fizetésüket. 

Ez ilyen. A munkával csak a dolog van.

Hirdetés