Káosz a PSD kasszájában: csak Plumbnak fizették vissza a kölcsönt, a többiek háborognak

Javában dübörög az államelnök-választási kampány, míg a PSD a májusi kampányra kapott kölcsönök visszafizetésével sem boldogul.
Hirdetés

Nem áll túl jól mostanában a Szociáldemokra Párt (PSD) szénája, és a párt pénzügyei körül is teljes a felfordulás, miután az Állandó Választási Hatóság (AEP) formai okokra hivatkozva nem számolja el az európai parlamenti választások kampányában elköltött költségeket. Ennek következtében azok az EP-képviselőjelöltek, akik el akartak csípni egy helyet a PSD brüsszeli csapatában és emiatt szép kis összegekkel támogatták a kampányt, a mai napig nem kapták vissza a pénzüket, egyetlen személy kivételével. A legtöbb pénzt, 800 ezer lejt Rovana Plumb vesztette el a döntés miatt. Crina Chilat 676 ezer lejt, Claudiu Manda pedig mintegy 436 ezer lejt bukott. Rajtuk kívül még egy tucat magánszemélynek tartozik a PSD.

A Szabad Európa Rádió romániai adása információi szerint egyedül az EU-biztosi posztról lemaradó Rovana Plumb kapta meg a pénzt. Ő kölcsönből fizette ki a kölcsönt, ami közrejátszott abban, hogy a biztosokról döntő brüsszeli bizottság nem támogatta a kinevezését. A speciális helyzetben lévő Plumb elismerte, hogy megkapta a 800 ezer lejt a párttól, ami egyáltalán nem nyugtatta meg azokat, akiknek a számláján nem landolt semmilyen pénz a PSD-től.

Belső források szerint a PSD jelenleg az összes pénzt Viorica Dăncilă államfőjelölti kampányára költi, ezért azt kérték a hitelezőktől, hogy legyenek türelemmel, míg lejár a kampány. Érthető módon ez elégedetlenséget váltott ki: Natalia Intorero, – aki még csak be sem jutott az EP-be pedig 200 lejjel támogatta a kampányt – azzal fenyegetőzik, hogy bíróság elé citálja a pártot, ha napokon belül nem kapja vissza a pénzt.

Hirdetés