Megszűnt a néphagyományok élő átadása a családokban, falvakban – ezt pótolná egy új erdélyi intézmény

Nemes célokkal alakult meg Kolozsváron az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.
Hirdetés

„Míg nem intézmények bezárásáról, hanem egy újabb létrehozásáról kell hírt adnunk, az mindig örömet jelent a közösségünk számára: azt jelenti, itthon még mindig van jövő, és érdemes itt, Erdélyben élni” – így indította Kató Béla református püspök azt a kolozsvári sajtóbeszélgetést, melyen bejelentették az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány megalakulását.

Aki aggódva követi a népi kultúra sorsának az alakulását, és valamilyen szinten belekapcsolódott már az erdélyi táncházmozgalom programjaiba, biztosan tud róla, hogy Budapesten immár 18. éve működik egy Hagyományok Háza nevű intézmény, mely azt a nemes feladatot tűzte ki célul, hogy

szervezett, intézményesített keretek közt ápolja és továbbéltesse a Kárpát-medencei néphagyományt.

A magyarországi intézmény célkitűzéseit vállalná fel a pénteken megalakult Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány is, amely stratégiai partnerségben, de különálló entitásként működne a Sapientia Alapítvány felügyelete mellett. Kelemen László, a budapesti Hagyományok Háza erdélyi származású vezetője szerint

nem volt kérdés, hogy Erdély külön intézményt érdemel a mérete és a magyar népesség nagysága miatt, de amiatt is, hogy Erdély a hagyományos népi kultúra területén nagyhatalomnak, bázisnak számít.

„A néphagyományok élő átadása a családokban, a falvakban megszűnt, ha ezeket meg akarjuk őrizni, a gyakorlatot kell intézményesíteni” – summázta az alapítás lényegét Kelemen László.

     Kellett, mint egy pohár víz – Kató Béla és Kelemen László a kolozsvári sajtótájékoztatón

A Hagyományok Háza egyébként több erdélyi civil szervezettel együttműködve, a működő táncházintézményekkel ápolt baráti kapcsolatok révén már létrehozott egy olyan „hálót”, amely tovább tudja vinni ezt a hagyományápoló és -átadó tevékenységet – ezt erősítené a létrehozandó új erdélyi intézmény is, amely a tervek szerint Kolozsváron, Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen is működtetne irodát, utóbbi helyszínt központként jelölték meg.

Hirdetés

Az alapítvány többek közt

a néptáncoktató pedagógusok romániai akkreditációját tűzte ki célul, de a Népművészet Mestere díjjal kitüntetett erdélyi hagyományőrzők tudását is népszerűsítené, ugyanakkor az erdélyi táncházakban gyűjtött, jelenleg magánkézben lévő anyagok archiválását is vállalná.

A budapesti intézménnyel együttműködve az erdélyi néptáncegyüttesek magyarországi megjelenítését és turnéztatását is tervezi, és természetesen segítene a magyarországi együttesek erdélyi fellépéseinek megszervezésében.

                    Ebben az épületben működik 18 éve a Hagyományok Háza Budapesten  

Az Erdélyi Hagyományok Háza fenntartásához a magyar államtól remélnek anyagi segítséget. Kató Bélától megtudtuk még, az új intézmény gyakorlatilag szimbiózisban fog élni a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel, melynek a kolozsvári karán ugyanis már el is indították a néptáncoktatói képzés akkreditációját.  

Hirdetés