Bizánc az EU-ban: egy ortodox pópa kézcsókkal akarta kimutatni háláját egy helyi román kiskirálynak (VIDEÓval)

Hiába, sok jót tett az egyházzal.
Hirdetés
Elég gyakran előfordul Romániában, hogy csak onnan tudjuk, hogy valamilyen esemény nem a 19. vagy a 18. században történt meg, hanem a 21. században, hogy filmfelvétel is készült róla.
 
Mint ahogy most Focşani-ban is történt, ahol a helyi ortodox klérus sajátos eszközökkel fejezte ki a háláját az egyik helyi kiskirálynak.
 
Az ügy egyik főszereplője Marian Oprişan, a Vrancea megyei önkormányzat szociáldemokrata párti (PSD) elnöke, a párt egyik leghírhedtebb kiskirálya.
 
A másik egyrészt az ortodox egyház, másrészt annak egyik jeles képviselője.
 
Történt, hogy az ortodoxok új templomot akartak építeni  Focşani városában. A nemes projekthez támogatókat is kerestek, jó Oprişan elnök úr pedig – ahogy az egy magát valamire tartó helyi román potentáthoz illik – bőkezű támogatásban részesítette az építkezést.
 
Olyannyira, hogy az végül el is készült.
 
Az avatásra természetesen nagyszabású ünnepséget is rendeztek, amelynek fénypontja a templom felszentelése mellett természetesen a jó politikus úr kitüntetése volt.
 
A színpadon álló egyik pópának azonban nem volt elég, hogy úgy kidekorálták Oprişant, mint egy karácsonyfát, háláját egy kézcsókkal is ki akarta mutatni.
 
És nem Oprişannénak, hanem magának Oprişannak.

 

 

A megyei közgyűlés elnöke azonban némi hezitálás után inkább visszahúzta a kezét, így a pópa részéről maradt a ráutaló magatartás az alázatosan görnyedt háttal és a megilletődött arckifejezéssel.

Mert hát szerénység is van a világon, elég a nyilvános ajnározás, a magasztaló szónoklatok, a kézcsók már nem szükséges.

Legalábbis ennyi ember előtt.

A jeles esemény egyébként annyira megihlette Szántai kollégát, hogy azon frissiben egy limericket is faragott a tiszteletére:
Van egy báró, újkomcsi: Oprisán!
Övé a pártkassza s a Börögán.
Elment a templomba,
Csókolta a pópa…
Mennyi a mennyország, atyám?

Hirdetés