A kommunizmus áldozatainak maradványai után kutatnak Temes megyében

A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Hirdetés

A karánsebesi történeti múzeum egykori régésze 2017-ben értesítette a kommunizmus bűneit vizsgáló intézetet (IICCMER) arról, hogy harminc évvel korábban, 1977-ben emberi csontokat találtak az egyik katonai épület udvarán végzett ásatás során. Az épületben a kommunizmus idején a titkosszolgálat működött, így okkal feltételezték azt, hogy az udvaron ítéleteket is végrehajtottak.

A régész elmondta: akkoriban katonai bentlakásokat építettek az épület közvetlen szomszédságában, és amikor emberi csontokat találtak, őt kérték fel, hogy állapítsa meg ezek származási idejét. A halottakat koporsó nélkül, szokatlan pozícióban, meztelenül vagy hiányos öltözetben hantolták el, feltehetőleg még az 50-es években. Nem lehet tudni, hogy milyen körülmények között végezték ki az áldozatokat, és mi lett a 77-ben kiásott maradványokkal. A régésznek határozottan megtiltották, hogy bárkinek is elmondja a felfedezést.

Három évtized után beszélt róla először a kommunizmus bűneit vizsgáló intézet (IICCMER) kutatóinak, akik idén nyáron ásatásokba kezdtek az épület környezetében, és egy rövid szünet után, keddtől újra ásókat ragadnak. Meggyőződésük szerint antikommunista ellenállók csontjai lehetnek elásva az egykori katonai épület körül.

A mai tiszti körnek otthont adó épületet eredetileg 1885-ben építették leányiskolának, 1944 után vette át a román hadsereg. 1949-ben vált a szekuritáté egyik központjává, ahol a kommunizmus bánsági ellenségei elleni „hadjáratot” vezényelték. A környéken található az egykori börtön épülete, ahol jelenleg egy iskola működik. A feltételezések szerint kínzásoknak és hadbíróságok által hozott halálos ítéletek végrehajtásának helyszíne volt.

Az IICCMER bejelentése nyomán a katonai ügyészség temesvári ügyészei is nyomoznak az ügyben.

Hirdetés