Már a szigorítás első napján szép összegtől szabadították meg a vezetés közben mobilozókat

Aki nem bír meglenni telefon nélkül, fizethet.
Hirdetés

Szombattól sokkal szigorúbban járnak el a rendőrök a mobiltelefonjukat vezetés közben használó autósok ellen, és hiába az előzetes figyelmeztetések, az államkassza már a szigorítás bevezetésének első napján is szép összeggel gyarapodott a mobilfüggő autósok miatt.

A közlekedésrendészet akkurátusan összesítette az adatokat, és kiderült: a szigorítás hatályba lépésének első nyolc órájában csak Bukarestben 35 bírságot róttak ki, összesen 30 ezer lej értékben.

Ennek alapján elképzelhető, hogy országos szinten mekkora kasza van.

A bírság összege 870 és 1160 lej között változhat, de ha a pórul járt autós 15 napon belül kifizeti, akkor csak a pénz felének kell búcsút mondania.

A szigorítás célja a közlekedés biztonságosabbá tétele. A közúti közlekedésről szóló 195/2002-es sürgősségi kormányrendeletet módosító javaslat meglehetősen szigorú módosítás. Eddig ugyanis csak a mobiltelefon használatát tiltották – már azt az esetet kivéve, ha valaki kihangosítóval tette ezt –, mostantól viszont már azért is szankció jár, ha a rendőr észreveszi, hogy ha valaki a kezében tartja az eszközt.

Hirdetés

Ráadásul a módosítás kiterjeszti a tiltás hatályát: már nem csak a személygépkocsik, hanem olyan közlekedési eszközök esetében is érvényes, amelyekhez nem szükséges jogosítvány.

Vagyis a kerékpárosoknak és a rollereseknek is tilos telefonnal a kézben furikázni – ha mégis ezt teszik, akár 1200 lejes bírságot is kiszabhatnak rájuk.

Az autósok a bírság mellett 30 napra a jogosítványuktól is elbúcsúzhatnak.

Hirdetés