A műbarokktól az originál globálpolgárig: (hip)sztárparádé Feketetón! (FOTÓK)

A híres vásár ma már múzeum. A szeretetteljes, toleráns, orgiasztikus, alkualapú árucsere múzeuma. De figyelem, aki naiv, ma is könnyen szopóágra kerül!
Hirdetés

Egy szolgálati közleménnyel kezdenénk. Ha tehetik, ne menjenek szombaton… ja, már szombat van. Akkor mindegy. Hatalmas volt a dugó Feketetó felé, ugye? Ezért autóztunk ki pénteken. És semmi, de semmi gond nem volt. Illetve de. Csak a szokásos ügymenet a romániai közutakon: egy kis közlekedési dugó Bánffyhunyad előtt. Miért? Á, semmi különös. Nem ment a stoplámpa a városközpontban. Fél óra, s már robogtunk is tovább.

A vásárról tényleg nem tudunk semmi újat mondani. Tulajdonképpen önmaga múzeumává vált. És persze, mint minden, valamit is magára adó múzeum, a feketetói is gyarapította állományát. Értsd, még több bóvli, még több fake blúz, fake szekrény, fake festmény várja rajongó vagy hiszékeny vásárlóját. Persze, mindig találni ezt-azt. Jelen szöveg szerzője-fotósa például vett magának öt pár totálisan eredeti zoknit tíz lejért, illetve négy kötetnyi abszolút originál Liviust (jaja, a római történetíró) és egy kötetnyi szintén teljesen eredeti Ovidiust. 30 eredeti lejért. Basszus, bagó! Amúgy idén úgy jártuk be a teret, mint a múzeumlátogatók. Bámultuk a kiállított sztárokat (hogy ők mennyire valódiak vagy fake-ek, döntsék el önök) és tárgyakat (ugyanaz a feladat). Tessék:

 

Mindjárt az elején ezzel a csendélettel találkoztunk. Az üzenet egyértelmű: csak locsolni kell türelemmel a magyar focit, és az egekig fog nőni!

 

Kettőt se léptünk, máris szembesétált velünk az első sztár. Tessék csak megnézni, megismerni őt büszke járásáról! Bizony, a majdnem dús arcszőrzetű úr a 21. század villanypásztora!

 

A következő kép a szürrealista iskola terméke. Kicsit azért eltöprengtünk a jelenet szentségtörő jellegén. Vajon mit vizsgál az a gonosz bohóc látcsövén keresztül olyan tüzetesen?

 

És ez már a nagybetűs Sztárok világa. Régebb csak a vásznon meg a tévéképernyőkön találkozhattunk a hollywoodi sztárgyár komikus gigászpárosával. Manapság Feketetón árulják a lángost. És nem 10 lejért ám, mint a Kolozsvári Magyar Napokon. Potom négy lejbe kerül a finomság, és még autogramot is kérhet az éhes vásárló. Hogy kap-e, az más kérdés.

 

Egyik kedvenc képünk Chucky menyasszonyát ábrázolja a szép emlékű horrorfilm-sorból. De hiába ígértünk érte eget-földet, nem volt eladó.

 

Eleinte azt hittük, valamiféle bizarr szoborról van szó. De aztán a hús-vér rendőr úr magához tért a bűvöletből, amelyet a kezében tartott mennyei cipellő okozhatott, és megmozdult. Apropó, nem sűrűn láthatunk szakállas rendőrt. Csak mondjuk.

 

Nos, ő egy igazi szobor. Nem mertük megkérdezni, mennyiért adják, nehogy valaki ránk süsse a rabszolgatartó bélyeget.

 

Igen, ő is fekete. De nem szobor. És igen jól tartják, szemmel láthatólag. Ja, őt adták volna ingyen is, de nem kellett. Minden állat maradjon az ő természetes élőhelyén, ez a véleményünk.

 

A lélegzetünk is elakadt, amikor váratlanul szembejött velünk egy újabb sztár. Hirtelen nem is tudtuk eldönteni, hogy Demóna civilben, a bájosan gonosz mostoha a Hófehérkéből vagy az álruhás Madame Macron. Tessék nézni a járását: akkor is megveszem azt a rikoltózöld réklit, ha magát a Halált kell elcsábítanom érte!

 

Körülbelül így. Más a birodalmát ajánlotta egy lóért, mi a probléma? A viccet félretéve, azért Önök is szívesen elnézegetnék ezt a remekművet hálószobájuk falán, nem?

Hirdetés

 

Ehhez a jelenethez nem tudunk semmit hozzáfűzni. Tessék nézni azt a mély érzelmet, amely az úr arcán éppen átsuhan a balta láttán. Ez már több, mint barátság. Ez már intim kapcsolat! Ja, az úr még nem sztár, de véleményünk szerint azonnal azzá válik, amint elkezdi használni a baltát.

 

Még egy csendélet, amelynek láttán elakadt a szavunk. Nem is mertünk hozzáérni, nehogy megrázzon. A természettudományos pontosság kedvéért: a jobb oldali fej egy jávorantilopé volt, a bal oldali egy villásszarvú antilopé.

 

És íme, az újabb sztár: a Vásár Ura, az Antik Királya, birodalma egyik trónján. Nehéz dolga van, hiszen rengeteg hamis biedermeier, neoklasszikus, szecessziós bútordarabot kell lenyomnia a tátott szájú és bukszájú vásárlók torkán. Most éppen pihen, két adok-veszek közt. De látszik rajta, menni fog a dolog, hiszen az anyukáját már kora reggel eladta.

 

Ez egy izé… velocipéd, vagy mi. Nem nagy ügy, évek óta visszahozzák Feketetóra. Sose tudtuk megfejteni a kelendőség hiányának rejtélyét. Ezúttal azonban fény derült a titok nyitjára. Két csinos milleniál személy sétált el a bringa mellett, és egyikük fitymálva megjegyezte: Tuti, hogy nem elektromos! Bizony. Sose fog így elkelni.

 

Ennyi sztár láttán jelen szöveg szerzője már nem bírt magával. Kamera elé állt, kezében egy sokatmondó táblával. Ami a román nyelvhelyességet illeti, mintha Viorica Dăncilă épp megbukott miniszterelnök asszony írta volna az üzenetet egy cetlire. Így szól: Szükséges, hogy figyelj a te elvtárs munkájára is. Helyesen: elvtársad. Amúgy abszolút igaz! Szükséges, elvtársam, szükséges!

 

Ez itt egy abszurd kollázs: egy mártír, egy kielégült földönkívüli, egy nagyon törpe kenguru és egy fázós antikvárius véletlen találkozása a feketetói boncasztalon.

 

 

Emlékeznek Az Ezeregyéjszaka meséire? Abból is Aladdin történetére? Ha igen, akkor Badr el-Budúr hercegnőre is emlékezniük kell. A pofánk leszakadt, ugyanis váratlanul találkoztunk vele a feketetói vásárban. És ma is pontosan olyan lenyűgöző jelenség, mint gyerekkorunkban, amikor szüleink felolvasták nekünk a mesét.

 

Nézzék, milyen harmonikusan simul össze a giccsbarokk meg a vámpirisztikus kellék az Alkonyattól pirkadatig című Robert Rodriguez-filmből. Azonnal ajánlottunk a tulajdonosnak ötezer eurót az installáció kiállítási jogainak átruházásáért, de valamiért gyanakodva nézett ránk. Talán nem bízott a tőkeerőnkben, ki tudja.

 

Ha hiszik, ha nem, összefutottunk a legendás 4 Non Blondes frontasszonyával, Linda Perryvel is. Kedélyesen elbeszélgettünk, elénekeltük a What’s Up-ot, aztán autógramot kértünk a mellünkre. Jó, ez nem így történt, de azért hasonlít, ugyeee?

 

Az utolsó kép, amely egyetlen mondatban mindent elmond arról, mi is ma a feketetói vásár. Tessék jól megnézni. Na, itt nem volt kedvünk nevetni. Ennél groteszkebb már nem lehet. Minden együtt van: színek, formák, kultúrák, mentalitások, identitás(talanság), múlt, jövő, egyetlen pillanatban. Ezt hagytuk mi a zsibvásári múzeum falán. Ingyen. Pont.

Hirdetés