Semmi extra, csak valaki megpróbálta eladni II. Mahmud szultán tugráját a kolozsvári Főtéren

A cikkben azt is leírjuk, mi a tugra.
Hirdetés

A kolozsvári rendőrök lecsaptak egy 41 éves férfira, aki úgy gondolta, eladja már II. Mahmud szultán pár ingóságát Kolozsvár kellős közepén.

A tételek között ott volt egy kufikus írással díszített, 328 grammos ezüst tintatartó, a szultán tugrája, egy selyemből és pamutból készült öltözék, valamint egy díszes fadoboz.

A tugra kalligrafikus pecsét, amivel a hivatalos okmányokat hitelesítette az oszmán uralkodó.

Mindezt emberünk 5000 euróért kívánta eladni „egy potenciális vevőnek”, aki a jelek szerint végül nem jött el. A kolozsvári rendőrség közleménye nem tér ki arra, miként kerültek az értékes holmik a lefülelt nagyváradi illetőségű férfihez, mint ahogy a „potenciális vevő” személyéről sem írtak semmit. Vélhetően fülest kaphattak valahonnan.

Hirdetés

Az 1800-as évek elejéről származó holmik az eladó szerint minden esetre a janicsárok lemészároltatásáról híressé vált szultán birtokát képezték egykor, és valaki majd jó kis forgatókönyvet fog írni a történetükből.

Pityke őrmesterék nyomoznak, mert az a dolguk, én meg kiszaladok a Főtérre, hátha még elcsípem a nagyvezír rubintberakásos szablyáját, legyen mivel felnyitni a pezsgőt szilveszterkor.

Hirdetés