Megbukott a PSD-kormány, erre nem kiengedik Iliescut a kórházból?

Csodák márpedig vannak.
Hirdetés

A 89 éves Ion Iliescu mindent és mindenkit (is) túlél: az emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt volt államvezetőt éppen aznap engedték ki a bukaresti Elias börtönből kórházból, amikor pártja csúnyán elbukott az ellenzék bizalmatlansági indítványán, s ezzel sokak szerint végérvényesen elindult a történelmi süllyesztő felé.

Iliescut az elmúlt egy évben többször beutalták szívproblémák miatt, legutóbb október 4-én, amikor hirtelen rosszul lett. A kórházban alaposan kivizsgálták, állapota sokat javult, így ma hazaengedték.

Iliescu kétség kívül Románia posztforradalmi korszakának egyik leggyűlöltebb politikusa. Honlapok (azóta megszűnt, de indult helyette petíció, hogy indítsák újra) és Facebook-oldalak jöttek létre kizárólag azért, hogy nyomon kövessék egészségügyi állapotát, arra a pillanatra várva, hogy bejelenthessék, távozott az élők sorából. Népszerűtlensége annak tudható be, hogy az ország harminc éve mindhiába várja, hogy elítéljék a forradalom perében. Hivatalosan idén áprilisban emeltek ellene vádat emberiesség elleni bűncselekményért.

A vádhatóság szerint 1989-ben, Nicolae Ceaușescu december 22-i elmenekülését követően a hatalmat magához ragadó Iliescu és klikkje tudatosan keltett diverziós és dezinformációs kampányt annak érdekében, hogy megszilárdítsa és legitimálja hatalmát.

A forradalmi per egyik fővádlottja – Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu és Iosif Rus mellett – Emil Cico Dumitrescu volt, aki idén 84 évesen meghalt. Ha még sokat húzzák a pert, könnyen előfordulhat, hogy nem lesz, akit felelősségre vonni, így büntetlenül marad az a fegyveres akciósorozat, mely 862 ember halálával, illetve 2150 ember sérülésével járt.

Hirdetés