Kiszivárgott egy hangfelvétel, miszerint Dăncilă is ért a burkolt fenyegetőzéshez

Pénzt ígér a honatyáknak, ha nem megy át az ellenzék bizalmatlansági indítványa, és bűnvádi dossziékkal riogat, ha megszavazzák.
Hirdetés

Nem olyan szaftos, mint a manapság nyilvánosságra kerülő szivárogtatások, de a román kormányfőről is előkerült egy hangfelvétel, mely rámutat, ő sem riad vissza a burkolt fenyegetőzéstől, ha a hatalom megtartásáról van szó. A mintegy 16 perces hangfelvételt a Newsweek szerezte meg és tette közzé szerdán, egy nappal azelőtt, hogy a parlament elé kerülne az ellenzék bizalmatlansági indítványa.

A PSD országos végrehajtó bizottságának (Cex) ülésén készült hangfelvételen Viorica Dăncilă PSD-elnök és Daniel Suciu fejlesztési miniszter hallható, amint nyomást gyakorolnak párttársaikra annak érdekében, hogy a megfelelő módon járjanak el az indítvány szavazásakor. A PSD vezetőtestülete úgy döntött, hogy a párt honatyái nem fognak szavazni, hogy ne merüljenek fel spekulációk azzal kapcsolatosan, hogy ki hogyan szavazott. Aki szavaz, annak nincs mit keresnie a pártban – tette egyértelművé a kormányfő, aki biztos abban, hogy ha a PSD-n belül nincs több áruló, az indítvány nem fog átmenni.

Persze, a párthűség nem marad kifizetetlenül: ha a kormány nem bukik, akkor a honatyák és a PSD polgármesterei már pénteken sürgősségi rendelettel pénzt kapnak az Országos Településfejlesztési Programon (PNDL) keresztül. Viszont ellenkező esetben nemhogy pénzt nem fognak kapni, de még bűnvádi dossziék is előkerülhetnek, mert a tét itt sokkal nagyobb, mint a kormányfői tisztség. A tét az ügyészek kinevezésével, az ügyészek törvénytelenségeit kivizsgáló különleges ügyosztállyal (SSIJ) és bűnvádi eljárásokkal kapcsolatos – fogalmazott a kormányfő.

A teljes hangfelvétel itt hallgatható meg.

Hirdetés