Arányaiban még a kicsiny Luxemburgban is több postás szolgálja ki a polgárokat, mint Romániában

Nem csoda, hogy alig működik a Román Posta.
Hirdetés

Bizonyára kevés olyan olvasónk van, aki nem érzett még késztetést arra, hogy teli szájjal, kreatív szófordulatokat alkalmazva szidja a Román Postát a szolgáltatások silány minősége miatt. 

A küldemények napokig utaznak, ha pedig megérkeznek a rendeltetési helyre, akkor sem könnyű hozzájuk jutni: még nagyvárosban sem ritka, hogy egy, nem eldugott, külvárosi, hanem a központtól gyalog alig félórányira fekvő negyedbe hetente legfeljebb kétszer jár ki a postás – ilyen helyzetben van jelen sorok szerzője is.

Most kiderült, hogy mindez nem véletlen, közzé tették ugyanis a postai szolgáltatások helyzetéről készült felmérést az Európai Unió tagállamaiban.

A postai lefedettséget úgy mérik, hogy hány postás jut 10 ezer főre.

Nos, a legjobb helyzetben Nagy-Britannia áll: itt 61 postai alkalmazott jut 10 ezer emberre. A sorban aztán Közép-Európa következik: cseh és szlovák barátaink sem panaszkodhatnak, ott ugyanis 60, illetve 58 postás lát el 10 ezer polgárt.

És Magyarország is jól áll: itt 55 postás jut 10 ezer főre,

míg Szlovéniában 52.

A másik végletben a tök utolsó helyen meglepő módon nem Románia áll, hanem egy másik újlatin ország: Portugália, ahol 16 és fél postás lohol lihegve, hogy képes legyen ellátni a rá türelmetlenül váró tízezer embert, de a görögök sem állnak jobban a maguk 16,7 postásával. Pocsék még a helyzet Cipruson (17,1), Litvániában (24,4), valamint Spanyolországban is (26,8). 

És akkor itt következik a sorban Románia, ahol 28,1 postás jár tízezer emberhez.

Hirdetés

Vagy inkább nem jár.

Az EU átlaga 42 postás 10 ezer főre.

Mindez azt jelenti, hogy még a kicsiny Luxemburgban is több postás jut arányaiban a polgárokra, mint Romániában: a nagyhercegségben 30,5 postás szolgál ki 10 ezer alattvalót.

De a bolgárok (37,1), a máltaiak (39,1) vagy az észtek (41,8) is jobban állnak.

Ilyen körülmények között nem sokat lehet tenni azon kívül, hogy néha elküldjük a román államot melegebb éghajlatra az összes inkompetens illetékesével és intézményével együtt.

Csak ne postán küldjük.

Hirdetés