Sokánt!
Jean St'Ay
2019. július 11. csütörtök, 10:53
Bizony, lehet dobálózni a számokkal, de a miniszter úrral ellentétben a madárszakértők tényleg értenek a szakmájukhoz.

Rég nem meséltünk Önöknek, kedves Olvasók, egyik kedvenc román miniszterünkről, a juhimádó és kormorángyűlölő Petre Daea mezőgazdasági miniszterről.

Most sem mesélnénk, mert amúgy érdektelen pasas, csak hát a minap (megint) kicsit bogra rótt. Magyarán: úgy tűnik, álhíreket terjeszt. Mégpedig egy igen jelentős, mondhatni, szinte nemzetbiztonsági rangú ügyben. Kitalálják? Hát persze, a kormoránokról van szó. Újfent.

Szóval, az történt, hogy a miniszter úr kedden arról beszélt a tévében, hogy megkérte az illetékes európai hatóságokat, tekintsenek el Románia esetében attól, hogy a kormorán védett faj és tilos irtani. Mégpedig azért, mert Daea mester szerint a Románia területén élő 100 000 kormorán jelentős károkat okoz a halállományban. Ami elvileg igaz, a jeles madár ugyanis sokkal jobb halász, mint a meséket terjesztő humán horgászok, és ha sok van belőle, valóban megtizedelheti a halakat.

Igen ám, de a miniszter úr valahogy elfelejtette közölni, honnan is szedte a 100 000-es számot. A hazai ornitológusok viszont a maguk számadatait a tavak, folyók egyéb vizek mentén szedték össze, ahol legutóbb idén január-februárban gyakorlatilag egyenként megszámolták őket (33 megyében, 238 helyszínen!). Na és találják ki, mennyi jött ki nekik. Hát, kérem szépen, összesen 9042 darab kormorán. Vagyis, ha jól számolunk, szőrén-szálán eltűnt 90 958 darab kormorán. Hova lettek? Senki nem tudja.

Vagyis, amíg a derék miniszter nem tudja bizonyítani a százezres „álomszámot”, addig az a helyzet, hogy Daea úr hazudik. Álhíreket terjeszt. És hogy miért? A rossz nyelvek szerint azért, mert a miniszter úr leányának van egy 650 hektáros halgazdasága valahol Dâmbovița megyében, amelyet az állami ingatlanokat kezelő ügynökségtől koncesszionált. Minden világos, ugye?

comments powered by Disqus
Úgy tűnt, vége a párton belüli zendülésnek, de talán mégsem sikerült teljesen rendet teremteni. Egy náci karlendítős fotóval járatják le Csomortányi Istvánt.
Ismét tartott egy küldöttgyűlést a néppárt.
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.