Sokánt!
Jean St'Ay
2019. július 11. csütörtök, 10:53
Bizony, lehet dobálózni a számokkal, de a miniszter úrral ellentétben a madérszakértők tényleg értenek a szakmájukhoz.

Rég nem meséltünk Önöknek, kedves Olvasók, egyik kedvenc román miniszterünkről, a juhimádó és kormorángyűlölő Petre Daea mezőgazdasági miniszterről.

Most sem mesélnénk, mert amúgy érdektelen pasas, csak hát a minap (megint) kicsit bogra rótt. Magyarán: úgy tűnik, álhíreket terjeszt. Mégpedig egy igen jelentős, mondhatni, szinte nemzetbiztonsági rangú ügyben. Kitalálják? Hát persze, a kormoránokról van szó. Újfent.

Szóval, az történt, hogy a miniszter úr kedden arról beszélt a tévében, hogy megkérte az illetékes európai hatóságokat, tekintsenek el Románia esetében attól, hogy a kormorán védett faj és tilos irtani. Mégpedig azért, mert Daea mester szerint a Románia területén élő 100 000 kormorán jelentős károkat okoz a halállományban. Ami elvileg igaz, a jeles madár ugyanis sokkal jobb halász, mint a meséket terjesztő humán horgászok, és ha sok van belőle, valóban megtizedelheti a halakat.

Igen ám, de a miniszter úr valahogy elfelejtette közölni, honnan is szedte a 100 000-es számot. A hazai ornitológusok viszont a maguk számadatait a tavak, folyók egyéb vizek mentén szedték össze, ahol legutóbb idén január-februárban gyakorlatilag egyenként megszámolták őket (33 megyében, 238 helyszínen!). Na és találják ki, mennyi jött ki nekik. Hát, kérem szépen, összesen 9042 darab kormorán. Vagyis, ha jól számolunk, szőrén-szálán eltűnt 90 958 darab kormorán. Hova lettek? Senki nem tudja.

Vagyis, amíg a derék miniszter nem tudja bizonyítani a százezres „álomszámot”, addig az a helyzet, hogy Daea úr hazudik. Álhíreket terjeszt. És hogy miért? A rossz nyelvek szerint azért, mert a miniszter úr leányának van egy 650 hektáros halgazdasága valahol Dâmbovița megyében, amelyet az állami ingatlanokat kezelő ügynökségtől koncesszionált. Minden világos, ugye?

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31951
Ha ilyen oktatási rendszerbe kerülnek a gyerekek, nem csodálkoznánk, ha Románia felnőtt lakói még kevesebb gyermeket vállalnának.
Ilyen, amikor centimétereken múlnak emberéletek.
Egy tervezet szerint drasztikus adóval sújtanák a nagy összegű különleges nyugdíjakat.
A Papaver rhoeas szökkent szárba szerelemvörösen a lélektelen aszfaltból.
Fura módon Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonyt ezúttal elkerülte a bakik ördöge. Aggódnunk kellene vajon?
A gigatranzakció most már véglegesnek tekinthető.
Korrekt! De tessék majd megnézzni a tizenötödiket. Te jó Isten, mi lenne a mioritikus hazában, ha Magyarország is nyilvánosan előállna egy ilyennel.
Könnyített próbákkal tennék vonzóbbá az egyenruhát a lustuló fiatalok számára.
Romániában egyértelmű az oktatási szocializmus katasztrófája.
Megvan az első bírság a Szamos-parti szemétdomb miatt.
A kolozsvári focicsapat Bilel Omrani mesterhármasával ejtette ki a kazah Asztanát, jöhet az izraeli Maccabi Tel-Aviv.
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Felháborító történet, természetesen a román vizsgáról.
Persze, nem ingyen. Havi kábé 10 000 lejes juttatásért nem beszélnek a parlamentben egyes képviselők és szenátorok.