444!!! – Ennyi külföldi szavazókörzetet javasol a külügyminisztérium

Megjött a lista, melyik országban hol szavazhat a román(iai) diaszpóra.
Hirdetés

Az Állandó Választási Hatóság (AEP) – a külügyminisztérium javaslata alapján – egyelőre 444 darab külföldi szavazókörzet megalakítását tervezi, de hajlandó kiegészíteni a listát, amennyiben találnak a vokshoz megfelelő helyszíneket.

Ha Ön is külföldön élő román állampolgár, akkor ezen a listán keresheti ki a tartózkodási helyéhez legközelebb eső szavazókörzetet. Egyébként többnyire Románia külképviseletei biztosítják a helyszínt, bár London vagy Párizs egyelőre nem szerepel rajta, pedig ott is vannak külképviseletek.  

A legtöbb szavazókörzetet Németországban (84) hozzák létre, majd következik Spanyolország (37), a Moldovai Köztársaság (36), Belgium (23), illetve Hollandia, az Amerikai Egyesült Államok és Olaszország, ahol egyenként 22 körzetet létesítenek. Magyarországon is lesz 6 hely, ahol szavazhatnak a román állampolgárok.

Nagy-Britanniában, Franciaországban vagy Svájcban egyelőre csak 8 körzettel készülnek, viszont a külképviseleteket felszólították, hogy keressenek a voks lebonyolítására alkalmas helyszíneket, és szerezzék meg a szavazókörzet kialakításához szükséges engedélyeket. Spanyolországban például 112, Olaszországban 120 helyszín kerestetik, de Afganisztánban is szükség van két szavazókörzetre. Mondjuk, ott biztosan nehezebb lesz megtalálni az ideális helyszínt, mint mondjuk Franciaországban…

Egy júliusi hivatalos közlés értelmében összesen 5,6 millió román állampolgár él és dolgozik külföldön, ebből összesen 375 ezer személy élt a szavazati jogával idén májusban. Sokan azért nem szavaztak, mert nem jutottak be a szavazókörzetbe, így joggal volt várható, hogy nőni fog azoknak a száma, akik a biztos regisztráció mellett döntenek, amit kifejezetten azért vezettek be, hogy megkönnyítsék a szavazást. Ehhez képest mindössze 38 944 személy kérte, hogy szavazókörzetben válasszon, és 41 003 személy döntött a levélszavazás mellett.

 

Hirdetés